Тернополяни знову зможуть отримати гроші з громадського бюджету

Фото з мережі Інтернет

Зміни до положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради» внесли депутати під час сімнадцятої сесії міської ради.

 

Минулого року вперше відбувся конкурс проектів тернополян, які фінансувалися з міського бюджету. До кінця 2016 року було відібрано 6 великих та 11 малих проектів на загальну суму майже сім мільйонів гривень. Частина проектів уже реалізована, частина ще в процесі реалізації. Оскільки це новий досвід, то були помилки та недоліки. Тому й була потреба в тому, щоб внести зміни до положення.

 

– Були помилки, які ми виправили і напрацювання, які врахували, – зазначив депутат Назар Зелінка, голова Номінаційного комітету минулорічного Громадського бюджету. – Тепер всі проекти будуть реалізовуватися виключно виконавчою владою. Також ми зменшили віковий поріг для голосуючих – він становитиме 16 років, проекти, які мають комерційний характер не можуть брати участь у громадському бюджеті.

 

У положенні вказано, що Громадський бюджет або бюджет участі – це частина бюджету міста Тернополя, з якого здійснюється фінансування, визначених безпосередньо членами територіальної громади заходів, які носять загальнодоступний характер, виконання робіт, надання послуг, придбання матеріально-товарних цінностей, відповідно до оформлених проектів, які стали переможцями конкурсу. Проект – це пропозиція, яка подана членом територіальної громади та має підтримку не менше 25 членів територіальної громади (крім автора), яка не суперечить законодавству, не має на меті отримання прибутку, реалізація якої належить до компетенції органів місцевого самоврядування, може бути реалізована протягом бюджетного року з врахуванням обсягу коштів та оформлена за певною формою. Проекти поділяють на малі – вартістю від тисячі до 300 тисяч гривень та великі – від 300 тисяч до мільйона гривень. Загальний обсяг бюджету участі на один бюджетний рік визначається рішенням ради та становить до 1% обсягу власних доходів загального фонду міського бюджету , затвердженого на початок року в якому оголошується конкурс. На малі проекти виділяється 30% загального обсягу громадського бюджету, на великі проекти – 70%.

 

Прийом заявок на участь у Громадському бюджеті проектів, які будуть профінансовані у 2018 році розпочнеться з першого вересня цього року.

Ольга Трач


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ