10 мільйонів гривень потрібно на відновлення Петриківського ставу

Фото з мережі Інтернет

Є дві причини висихання ставу, пояснив голова Підгородяньскої сільської ради.  Необхідної суми – більше 10 млн грн, щоб почистити став і відремонтувати дамбу, у сільської ради немає. Там сподіваються на допомогу влади.

 

– Став на території нашої сільської ради, – каже голова Підгородянської сільської ради Сергій Чапрак, – раніше був за межами населеного пункту. Районна адміністрація укладала договір з попереднім орендарем, який використовував став напевно років двадцять. Попередній орендар помер. Ми змінили межі села і забрали став уже в такому стані, як він є.

 

 

Як пояснив пан Чапрак, став забрали лише в межі села, але жодних документів в сільську раду не передавали.

 

– Зараз ми почали виготовляти документи на став, дамбу, – продовжує Сергій Чапрак. – Я виїжджав на місце з спеціалістами, створили комісію з представників водного господарства області, районної держадміністарції та інших.

 

Згідно з актами спеціалістів, які досліджували став є дві причини висихання, як пояснив сільський голова. Були підняті шлюзи, вода вийшла за межі ставка і затопила 4 га пасовищ. А при вході річки у ставок утворилось болото. І це болото не пропускає з річки воду у став. А інша причина – дамба протікає і її потрібно ремонтувати. Для того, щоб почистити лише те місце, де утворилось болото, потрібно шість мільйонів гривень.

 

– Це без проектно-кошторисної документації, – каже чоловік. – А якщо взятись за весь ставок – почистити його, відремонтувати дамбу, то це ще мільйонів десять. За стільки років користування, навіть не було договору, що дамбу беруть в оренду.  Я розумію, що люди цікавляться, що трапилось. Повірте, я теж цікавлюсь. Мені теж шкода, бо я ще з дитинства ходив на цей ставок, ловив рибу, купався. Але зараз я не можу нічого зробити, бо сільська рада не має шість мільйонів гривень.

 

Як пояснив пан Чапрак, на черговій сесії сільської ради прийматимуть рішення, щоб вкласти в проектно-кошторисну документацію близько 300 000 гривень.

 

– Думаю, що депутати підтримають, – додає Сергій Чапрак. – Ми зробимо проект і кошторис на всі роботи. А далі звертатимемось в район, область. Якщо вони допоможуть нам грішми, то будемо робити. Якщо не допоможуть, то знайти такі гроші буде складно.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ