Безвіз призвів до жахливих наслідків для Тернопілля

Фото з мережі Інтернет

Поляки спростили умови праці та життя для українців. Зокрема, підняли зарплату та прирівняли наші молоді сім’ї до тамтешніх. Як результат, пільги, що отримують поляки отримують і українці.

 

Рекрутери кажуть, що цьому сприяє безвіз, який полегшив виїзд тернополян у інші країни.

 

 

Після того, як ЄС запровадив для українців безвізовий режим тернополяни почали активно цікавитися ринком праці в різних країнах Євросоюзу. Як результат, Польща відчула дефіцит української кваліфікованої робочої сили. Тому для того, аби втримати наших заробітчан, поляки почала підвищувати зарплату для наших робітників. Польські роботодавці почали пропонувати різні форми заохочення українським заробітчанам. До прикладу – безкоштовне житло, компенсацію за комуналку тощо.

 

Намагаються втримати

 

Після безвізу зарплати у Польщі для наших працівників почали різко зростати, каже тернопільский заробітчанин Володимир Галушка. Мабуть, все для того аби ми залишилися у них працювати.

 

  • На поляки я їжджу уже роками, – розповідає пан Галушка. – Працював і за спеціальністю зварником, щоправда на кладовищі. Монтували з хлопцями огорожу недалеко від Лодзі. Також працював на будові біля Вроцлава. Сьогодні кладу бруківку на одному з польських курортів‭ ‬-‭ ‬у місті Закопане. Насправді відповідь на питання, чому працюю у Польщі проста – не далеко від дому, без проблем можна виробити потрібні документи на легальну працю, зарплата не погана, умови роботи також хороші.

Після безвізу змінилося ставлення до українців у Польщі, продовжує тернополянин. Зарплата зросла в середньому на 5 злотих за годину. Я тепер отримую 16 злотих в день, тобто 3,8 тис. або злотих у місяць. Чоловік каже, що зарплату дають у доларах, це близько 1 тис. дол.

 

  • Багато тих хлопців, які працювали зі мною минулого року, цього разу не хотіли їхати у Польщу,  – каже чоловік. – Поїхали далі у ЄС, оскільки там вищі зарплати. А я не хотів їхав в інші країни, тому що далеко від дому.

Піднімають зарплати

 

Як розповідає ‬менеджер із персоналу асоціації роботодавців з працевлаштування Світлана Повар,‭ сьогодні поляки почали відчувати гострий дефіцит української робочої сили.

 

  • Наші заробітчани просто минають Польщу, і для того аби затримати наших фахівців польські роботодавці почали піднімати зарплати і навіть надавати безоплатно житло, – каже вона.

Насправді, поляки почали діяти на випередження, продовжує пані Повар. Ще коли мова йшла про безвіз України та ЄС, тамтешній уряд почав змінювати законодавство так, аби з прийняттям безвізу українські заробітчани могли легально працевлаштуватися на підприємствах у Польщі.

 

  • Як тільки перші українці отримувати біометричні паспорти, поляки одразу ж почали нам надсилати запити з офіційним працевлаштуванням для українців, які мають біометричний паспорт, – зауважує Світлана Повар.

Сьогодні спостерігається погана для нас динаміка – збільшення відтоку кваліфікованих робітників з нашого міста, продовжує вона. Зокрема, потік заробітчан у ЄС збільшився приблизно в три рази.

 

  • Все виробництво у Польщі та й Європі в цілому – механізоване, – зазначає пані Повар. – Європейським роботодавцям потрібні кваліфікавані, вузькоспеціалізовані фахівці. Зокрема: будівельники, токарі, фрезерувальники, зварники, кухарі-універсали тощо. Також у Європі існує потреба в доглядальницях із знанням англійської чи німецької мови.

Фахівець додає, що тернополяни на заробітки їдуть у Польщу, Німеччину, Естонію, Латвію, Литву, Норвегію, Швецію, Фінляндію та Данію.

 

Скільки заробляють наші фахівці у ЄС

 

В Польщі будівельник має максимум 1 тис доларів., зауважує Світлана Повар. У Прибалтиці – в середньому 1,5 тис, така ж зарплата і у Німеччині. Однак найвища зарплата у Мальті. Там наші заробітчани отримують щонайменше 2 тис. дол. Однак тут є нюаниси з виїздом.

 

  • Для того аби поїхати у Мальту тернополянину необхідно мати відповідну угоду, – коментує пані Повар. – Такі угоди мають та надають наші партнери у Прибалтиці, з якими ми співпрацюємо. Це складно, але реально.

Такий складний механізм не лише для цієї країни, але й для деяких інших країн, зокрема Ірландії.

 

  • Для того аби українцю потрапити в Ірландію необхідно мати англійську візу, – каже пані Повар.

Якщо говорити про перспективу, то на думку Світлани Повар, зарплати у Польщі будуть і далі зростати, оскільки єдине, що може зупинити наших людей, які будуть їхати повз Польшу далі у Європу – рівень зарплати.

 

Виїжджають цілими сім’ями

 

Ще одна негативна динаміка для нашої економіки – тернополяни у Польщу почали виїжджати сім’ями на постійне місце проживання.

 

Для того аби заповнити вакуум, що утворився, в Польщі, тамтешній уряд прирівняв сім’ї мігрантів з України до звичайних польських сімей. Зокрема, був розроблений ряд програм, де українські молоді сім’ї можуть без проблем за підтримки уряду започаткувати власний бізнес, виробництво чи навіть народжувати дітей. Тобто всі пільги, які сьогодні може отримати польська сім’я у цій країні, може отримати молода українська сім’я.

 

  • Усі урядові програми без винятку лояльні до українців, – продовжує пані повар. – Основна їх ціль аби наша молода сім’я залишилася у Польщі назавжди. Для поляків це дуже добре, однак для нас це критично. Оскільки весь трудовий ресурс просто виїздить з нашої країни і як буде далі – сказати важко.

До слова, Польський уряд на стільки спростив ведення бізнесу у своїй країні, що польські мігранти, які роз’їхалися по цілому світі, почали повертатися додому і вести господарство на рідній землі.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ