Чи зможуть українці витіснити турків на заробітках в Німеччині?

Фото з мережі Інтернет

"Німеччина планує ввести спрощену процедуру працевлаштування для іноземців з-за меж ЄС, в зв'язку з чим польські експерти прогнозують перетікання туди значної частини українських трудових мігрантів. Поляки вже готуються замінити їх білорусами", - пише у своєму блозі Денис Лавнікевіч.

 

Польща втрачає привабливість

 


Коли за місяць п'ятий раз бачиш в ЗМІ заголовок "Польща замінить українських працівників білорусами", це не криза журналістики, це означає, що на ринку праці Центральної та Східної Європи відбувається щось дійсно помітне. В даному випадку мова йде про те, що Німеччина відкриє свій ринок праці для осіб з країн, які не є членами Євросоюзу, через що кожен другий українець, який працює в Польщі, може переїхати до Німеччини.

 

"Чорний сон роботодавців" - так названо матеріал на першій сторінці польської газети Rzeczpospolita. Як стверджує видання, німці, хоч і не говорять про це відкрито, мають намір залучати на свій ринок саме українців. Нові правила можуть вступити в силу вже на початку 2019 року "Правда, Польща більш дружелюбна для українців щодо мови і менталітету, але в Німеччині можна заробити в три, чотири рази більше. Для багатьох це вагома причина, щоб виїхати. В першу чергу поїдуть найкращі фахівці ", - цитує видання віце-голови Business Centre Club Збігнєва журеком.

 

Згідно з оцінками компанії Work Service, на які посилається Rzeczpospolita, з Польщі можуть виїхати до 59% українських заробітчан. "Це велика загроза для польської економіки. Через два-три місяці брак кадрів може вирости з 165 тис. До півмільйона людей, - заявив глава агентства працевлаштування Personel Service, яке займається рекрутингом українських працівників, Томаш Інглот. - Наслідки виїзду з Польщі півмільйона українських заробітчан важко уявити. у магазинах б не вистачало продавців. Не було б кому сидіти за касою, прибирати в готелях, видавати ключі ".

 

Тим часом польська економіка продовжує швидко розвиватися і вимагає робочої сили, потреба в якій в останнє десятиліття закривають саме українці. Українські заробітчани стали, по суті, опорою ринку праці в Польщі, яка принципово відмовляється приймати мігрантів з Африки та Близького Сходу. Однак, на думку аналітиків найбільшого банку країни PKO Bank Polski, потенціал міграції з України поступово себе вичерпує. За їхніми даними, ті мігранти, які вже працюють в Польщі, все більше уваги звертають на Захід і планують їхати працювати в Німеччину та інші країни ЄС.

 

"У Німеччині вони зможуть законно заробити значно більше. Польська влада не буде для них такою привабливою. Працівників з України вже зараз відбирають у нас Чехія, Словаччина і Угорщина. Ці країни вирішили проблеми з працевлаштуванням і запропонувати кращі умови праці", - відзначає глава компанії Work Service Павло Вольневіч.

 

"Офіційно в Польщі на сьогоднішній день працює мільйон українців. Але застраховані в ООС (загальнообов'язкове державне соціальне страхування), тобто в пенсійній системі, тільки 300 тис.", - заявив під час відеоконференції "Деловая столица" 22 червня міністр соціальної політики України Андрій Рева. Він також уточнив, що в процес міграції закладена велика проблема. "Людей відправляють з України в Польщу як би у відрядження. Але як тільки там людина отримує дозвіл на роботу, тут його звільняють, і там він не страхується. Але оскільки він там страхові внески не платить, то страховий стаж йому не йде. Якщо повертається в Україні, він ні там не має права на пенсію, ні тут ", - резюмував міністр.

 

Він також додав, що в Україні є проблема нестачі фахівців. "У нас сьогодні вже відчувається дефіцит в першу чергу кваліфікованих кадрів. А якщо ця тенденція буде продовжуватися, то у нас взагалі буде нестача кадрів, навіть некваліфікованих", - заявив він.

 

За словами міністра, в процес сезонної трудової міграції втягнуті до 7 млн ​​українців, при цьому постійно за кордоном працюють 3,2 млн осіб. У той же час він упевнений, що мігранти згадають про те, що вони українці, коли побачать в цьому грошову вигоду.

 

Знову слов'яни йдуть на Захід


"Тільки за минулий рік кількість HR-компаній, що запрошують працівників до Польщі, в Білорусі збільшилася як мінімум в десять разів. В основному вони працюють по Мінську і по західній Білорусі - там, де живуть католики, де високий відсоток знають польську мову і де у багато хто має "карта поляка". тобто всі фактори, що полегшують працевлаштування в Польщі та адаптацію на новому місці, - сказала в коментарі заступника директора білоруського кадрового агентства "Белинічи" Світлана Зєнєвіч. - Брест, Гродно, Пінськ, Сморгонь буквально обклеєні запрошеннями робіт ть в Польщі ".

 

За свідченням тих, кому останнім часом доводилося бувати в польських візових центрах в Білорусі, більшість людей в черзі там оформляють робочі візи. А в Мінську курсів польської мови працює стільки ж, скільки курсів всіх інших мов разом узятих.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ