Сергій Надал: Тернопіль буде мати більше зелених зон, громадських просторів та відпочинковий зон

Фото з мережі Інтернет

Після зими у Тернополі відновилися ремонтні роботи. Роботи відбуваються у всіх районах міста. Про нові масштабні і не дуже роботи, які проводяться чи будуть проводитися найближчим часом, газеті розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

 

- Пане Сергій, після холодів у Тернополі відновилися масштабні ремонтні роботи. Розкажіть про найбільш значимі?

Я у своїй роботі не розділяю ремонтні роботи на значимі чи незначимі. Вони всі важливі для міста і проводяться відповідно до давно затвердженого плану. 

Окремо хочу зупинитися на реконструкції входу у парк імені Тараса Шевченка (в районі пам’ятнику Степану Бандері). Після завершення робіт, які триватимуть декілька місяців, ми отримаємо новий громадський простір, який буде справжньою окрасою нашого міста. Підрядна організація вже розпочала роботи з облаштування нового покриття. Після цього розпочнеться ремонт підпірної стінки, оновлення фасаду будинку на вул. Грушевського, 9, яка прилягає до площі. Також буде встановлене абсолютно нове зовнішнє освітлення. Будуть зроблені нові пішохідні доріжки, нові велосипедні доріжки, яких тут взагалі не було. Також буде облаштовано місце для під’їзду та розвороту до парку Шевченка.

 

Дуже важливо, що в ідповідно до затвердженого проекту, після реконструкції площа зелених зон у парку стане більшою на 670 метрів квадратних. Також там з’являться нові газони і буде висаджено додатково 29 нових дерев. Центр Тернополя буде ще зеленішим.

 

- Також планується реконструкція екстрим-парку в гідропарку «Топільче»?

 

Так, б іля екстрим-парку в гідропарку «Топільче» розширять відпочинкову зону. Там також буде сучасний громадський простір. Зокрема, заплановано встановити лавочки для відпочинку, «сонячне дерево» для підзарядки мобільних телефонів та відремонтувати конструкції скейтпарку.

 

Крім того, буде зроблена невелика зміна конфігурації самого скейт-парку, але це абсолютно не вплине на його розміри, чи функціональність. Загалом реконструкція триватиме майже два місяці, але в цей час екстрим-парк буде доступний для відвідувачів. Планується, що конструкції екстрим-парку будуть розвернуті на 90 градусів, для того, щоб було достатньо місця для облаштування відпочинкової зони. Екстрим-парк не буде функціонувати лише декілька днів, коли підрядники ремонтуватимуть окремі конструкції. 

 

- Після успішної реконстркції «Циганки» Ви продовжуєте залучати до роботи молодих архітекторів?

 

Практично до всіх проектів з реконструкції об’єктів благоустрою, громадських просторів ми залучаємо громадську спільноту, молодих архітекторів. 

 

Для прикладу цього року буде оновлений сквер, який розташований між житловими будинками на вул. Медовій та Танцорова. Там заплановане нове освітлення та лавочки, оновлене покриття та висадження зелених насаджень. Концепція реконструкції скверу – це робота молодих архітекторів з ініціативи Urban.te, яку вони презентували із назвою «Сквер волонтерів пам’яті Віктора Гурняка».

 

Вони тісно спілкувались з сім’єю Віктора, його друзями, пластунами та дізнались багато про те, якою світлою, активною, талановитою та усміхненою людиною він був. Саме тому сквер хочуть бачити, як місце, де активно проводить час молодь, де відбуваються вуличні лекції, презентації, фотовиставки, де створюються і обговорюються нові ідеї. На реконструкцію скверу з міського бюджету передбачено майже мільйон гривень.

 

Також за проектом молодих архітекторів у сквері, який розташований біля пам’ятника Героям Небесної сотні, будуть зроблене нове освітлення, нові доріжки, нові місця для відпочинку. 

 

- Яка ситуація з проектом реконструкції парку «Національного відродження»?

 

Вже презентовано напрацювання щодо реконструкції парку Національного відродження. Є пропозиція оновити фонтани на центральній алеї, пішохідні доріжки та велодоріжки, облаштувати сезонне накриття Співочого поля, встановити дитячі майданчики та створити максимально комфортні місця для відпочинку населення різного віку. Однією з пропозицій було облаштування на місці літака найвищої оглядової тераси, а також розвиток парку у сторону пр.Злуки.

 

Пропозиції молодих архітекторів будуть враховані під час розробки проекту реконструкції парку Нацвідродження. Першу частину реконструкції парку буде проведено вже цього року. Я переконаний цей оновлений громадський простір створить у Тернополі справжній фурор, як і оновлена «Циганка».

 

- Якими ще проектами потішите тернополян?

 

У Тернополі готують проект ремонту вул. Чорновола, яка сполучає залізничний вокзал із центром міста. Над проектом також працюють молоді активісти. Сьогодні є декілька варіантів реконструкції цієї вулиці. Зокрема планується зробити її повністю пішохідною. 

Також цього року планується облагородити Старий парк. Там облаштують дитячі та спортивні майданчики з силовими тренажерами.

 

 

- Наших читачів хвилює питання перекриття руху транспорту у центральній частині міста. Поясніть будь-ласка ситуацію?

Ми почали капітальний ремонт вулиць Січових Стрільців, Клінічної та Шашкевича. Саме цим пояснюється перекриття.

 

Починаючи з 27 квітня – перекрито рух на вул. Січових Стрільців. Розроблена і діє схема об’їзду. З 28 квітня заборонено рух однією стороною на вул. Клінічній. З травня перекрито рух на вулиці Шашкевича. Я прошу вибачення у тернополян за можливі незручності через об’їзд цих вулиць. Але таке рішення необхідне щоб провести капітальний ремонт даних доріг.

 

Також мерія продовжує капітальний ремонт вулиці Білецької у напрямку до пляжу «Циганка». Вже практично завершено ремонт пішохідної ділянки. Розпочинаються роботи по капітальному ремонту проїжджої частини. Разом з цим робиться водовідведення, освітлення і проводяться всі необхідні комунікації. Плануємо завершити всі роботи не пізніше до середини червня місяця. 

 

- Тобто капітальний ремонт Тернополя активно продовжується?

Він і не зупинявся. Мерія займається не лише поточним ремонтом. Щороку у Тернополі з’являються нові громадські простори, де можуть відпочивати усі категорії тернополян від найменших до найстарших. Наше місто стає все більше комфортним для проживання та відпочинку. Це вже не плани, це реальність.

Дякую за цікаву розмову!

Віра Сотник


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ