Андрій Новак: українська економіка досягла дна, і це добре

Фото з мережі Інтернет

Так звана стабілізація економічної ситуації в Україні відбувається не тому, що щось зробив уряд або Національний банк. Просто в першій половині року ми природно досягли економічного дна, згідно із законом економічного циклу.

 
Чотири роки з середини 2012 року наша економіка перебувала на циклі падіння в синусоїді економічного процесу. Якби не було війни, ми б досягли дна ще в 2014 році. І ось в першій половині 16-го року ми все-таки його досягли, ну а з дна, як відомо, вихід тільки один - наверх.

 

Інше питання в тому, якими темпами ми будемо рухатися вгору. Темпи, які показує зараз статистика (0,1%) і ті прогнози, які робить КМУ та міжнародні фінансові інститути на наступний рік, в межах 1-3% - це дуже низькі темпи для такого глибокого дна, в якому ми опинилися. Ці темпи практично не відчують ні громадяни, ні підприємства. Але сам факт, що ми досягли цього дна, вже радує, тому і відбувається відновлення робочих місць (у всякому разі, припиняється ріст безробіття).

 

Ну а такі фактори як стабілізація курсу - це, в першу чергу, вплив сезонного фактора, сезону відпусток, так як через занадто низького рівня доходів населення, переважна більшість українців не може собі дозволити відпочинок за кордоном. Більшість буде відпочивати в Україні, тому їм потрібні гривні. Саме тому велика кількість українців зараз міняють свої валютні заощадження, щоб проводити відпустку. Цей фактор буде працювати до тих пір, поки є сезон відпусток, тобто, як мінімум, до кінця літа. Крім того, з економічної точки зору, вже майже рік в Україні немає жодних економічних причин для девальвації гривні.

 

Всі три головні чинники, які формують курс, зараз позитивні.

 

Перший - зовнішньоторговельний баланс, який відносно збалансований. Є невеличкий плюс, то невеликий мінус, але це вже не 2014 р коли у нас було мінус $ 13 млрд.

 

Другий - це фінансовий рахунок платіжного балансу. Завдяки досить масштабної зовнішньої фінансової допомоги, яку зараз отримує Україна з різних джерел, не тільки від МВФ, у нас сальдо платіжного балансу в цілому навіть позитивний.

 

Третій фактор - це державний борг. Оскільки ми в минулому році отримали реструктуризацію зі списанням частини держборгу, державний борг більше не так сильно тисне на курс. Тобто, вже рік немає реальних економічних причин для девальвації гривні.

 

Андрій Новак,

економіст, політолог, голова Комітету економістів України


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ