«Ми запустили цапа в город»: економіст розповів, чому зміцнення гривні це погано

Фото з мережі Інтернет

Зниження курсу долара, що спостерігається в даний час в Україні - процес неприродний і згубний для економіки. Про це в коментарі InfoResist заявив екс-заступник глави правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко.

За його словами, те, що відбувається зараз на фінансовому ринку - дуже ризикована гра, оскільки процес зниження курсу іноземної валюти базується не на перевищенні експорту над імпортом і притоці прямих іноземних інвестицій.

«Він базується на притоці спекулятивного капіталу, який гарантує надприбутки. На мій погляд, помилкова політика Нацбанку, який тримає ставку рефінансування, ну дуже високою, і Міністерства фінансів, яка прив'язала ставку по ОВДП до ставки рефінансування », - сказав він.

На питання про необхідні дії, він відповідає, необхідно дуже сильно зменшувати облікову ставку.

«Я б зараз уже пішов на 10 відсотків, таким чином прибутковість облігацій зменшив до 10 відсотків, щоб припинити спекулятивний приплив капіталу. Ми козла запустили в город. Тобто на наш внутрішній ринок запустили наших корупціонерів і іноземних спекулянтів, які користі ніякої для країни не приносять, вони просто вимивають наш бюджет », - додав він.

Савченко вважає, що перед зміною фінансової політики відбудеться щось, що налякає іноземних інвесторів.

«Це може бути якась заява дуже шанованою інституції, що безпрецедентні запозичення по безпрецедентно високими ставками. Ну якщо зараз там світ приваблює, Європа, під мінусову ставку євро, то уряд пишається, що вони залучають євро під сім відсотків. Це все одно, що в доларах під десять. І тоді, якщо все ось так залишити, то через деякий час, тиждень, місяць, може навіть 2-3 місяці, відбудеться якась подія, тригер, яке змусить ось цих спекулянтів бігти з ринку. І тоді буде досить значна девальвація національної валюти. А другий ризик, що ринок отримає неправильні сигнали, він дає сигнал імпортерам завозити продукцію і експортерам зменшувати виробництво і експорт, тому що імпортери мають перевагу над виробниками української продукції. Це ще й шкідливо для економіки, тому, я про це говорив півроку тому, що це призведе до падіння темпів промисловості. Тобто наш виробництво стане, воно вже стало, жертвою такої необдуманої валютно-курсової політики. Тобто, буде падати виробництво », - резюмував Олександр Савченко.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ