В очікуванні, коли «бульбашка» лусне: економіст пояснив, чому долар стрімко дешевшає

Фото з мережі Інтернет

Гривня зміцнюється штучно. Фундаментальних економічних передумов для міцної національної валюти та дешевого долара — немає. Про це розповів експерт із питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ.

"За підсумками третього кварталу ВВП зріс на 4,2%. У другому було 4,6. Загалом 2019-го економіка зросте близько на 4%. Однак промислове виробництво у січні-жовтні скоротилося на 0,6%. Основними драйверами є торгівля та фінансовий сектор. Перша підживлюється грошима українських заробітчан. Другий - зосереджений на державному ринку капіталу. Йдеться про депозитні сертифікати Нацбанку та облігації внутрішньої державної позики Мінфіну. Таких ставок немає як у Європі, так й пострадянських країнах. У Росії, Білорусі, Грузії, Молдові облігації пропонують під 4-7% річних. У нас - 15-20", - пояснює експерт.

Додає, що кошти нерезидентів продавлюють внутрішній валютний ринок України і формують курсовий тренд. Операції НБУ з викупу доларів не можуть зупинити його. "Ключовий фактор, який визначає курсову політику знаходиться навіть не в Україні, а у США. Торік, коли влітку гривня дешевшала, Федеральна резервна система проводила політику поступового збільшення базових процентних ставок. Таким чином інвестиції з ринків, що розвиваються, переміщувалися на американських фінансовий ринок. Зараз Федеральна система другий раз за рік скоротила базову процентну ставку. Спекулятивна валюта прийшла на український ринок, де можна непогано заробити за допомогою ОВДП", - каже Кущ.

За його словами, гривня ослабне, коли процентні ставки ФРС почнуть зростати. "Незважаючи на дешевий долар, ціни в Україні високі. По-перше, імпортери закладають вищий курс. Адже розуміють, що історія з міцною гривнею — штучна. Крім того, у нас торгові мережі заробляють на різниці між собівартістю та встановленою ціною, а не на обсягах продажів, як у Європі. Там населення платоспроможне. Обсяги споживання величезні. В Україні ті, хто купував раніше, будуть купувати навіть, коли зросте ціна. Ті, хто не купував, не почне цього робити й тоді, коли ціна впаде", - пояснює експерт.

Підсумовує, що державі треба запобігати змовам торговельних мереж стосовно штучного завищення цін. Також сприяти збільшенню конкуренції на ринку.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ