Східний і Сонячний матимуть гарячу воду і тепло цілодобово

Комунальники  завершили налаштування котельні на Лесі Українки

Фото з мережі Інтернет

Гаряча вода, тепло і комфорт

Ціле літо тривали роботи з реконструкції тепломереж мікрорайонів “Східний”, “Сонячний”, а також відбулося оновлення котельні на Лесі Українки. Загалом за сприяння Європейського банку реконструкції та розвитку було інвестовано 1,7 млн євро у покращення побутового комфорту мешканців міста. 

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал: “Метою реалізації такого масштабного проекту є, насамперед, забезпечення цілодобової подачі гарячої води на всій території міста, покращення якості теплопостачання та зниження вартості витрат як для мешканців, так і для місцевого бюджету”, - Варто зауважити, що це найбільша інфраструктурна модернізація за останні 60 років.

Що стосується котельні на Лесі України, тут встановлено три сучасних газових котли виробництва Viessmann загальною потужністю 30 МВт. Таке котельне обладнання дозволить забезпечити належне постачання теплової енергії споживачам більшої частини мікрорайону Східний. Такого масштабного оновлення обладнання на цьому об’єкті не було понад 60 років. Фахівці ж стверджуються, якщо порівнювати теперішнє і минуле обладнання, це як пересісти з старенької “копійки” на новий сучасний “Мерседес”. Загалом же, протягом літа було замінено близько трьох кілометрів труб. 

Усі вжиті заходи дозволять спочатку забезпечити цілодобовим гарячим постачанням “Східний” і частково “Сонячний”. Але в мерії є амбітна мета - протягом найближчих років забезпечити цілодобовою гарячою водою увесь Тернопіль. Реалізація такого проекту вимагає значних коштів. Зокрема залучення грошей міжнародних фінансових інституцій. Сьогодні однією з перепон до активізації співпраці є потреба погоджувати усі міжнародні договори громад з Світовим банком, ЄБРР та іншими фінустановами на рівні міністерств, проте навіть у цій ситуації Тернополю вдається провадити глибокі позитивні зміни.

 

Економія та ефективність

Початок програмі модернізації було покладено у 2011 році, коли на запрошення новообраного міського голови до міста прибули фахівці в енергетичній галузі з країн Східної Європи, Швеції, де подібні реформи відбулися у 1980-1990 роках. Групою міжнародних експертів-практиків була складена програма оновлення системи постачання тепла у Тернополі. Під цю програму команда Сергія Надала залучила кошти ЄБРР, Світового банку. 

Пілотні проекти запустили спочатку на комунальних об’єктах, котрі показали добру ефективність, зокрема дозволили економити від 25 до 50% газу. Тепер же модернізується система опалення житлового фонду. Модернізація, котра підвищує наш комфорт, включає кілька рівнів.

По-перше, місто переходить до двотрубної (замість чотирьохтрубної) системи постачання теплоносія, коли вода до відповідної температури підігрівається безпосередньо у будівлі. Відтак у кілька разів зменшуються тепловтрати по дорозі від котельні до будинку. Тернополяни платять виключно за надане тепло.

По-друге, встановлюються Індивідуальні теплові пункти (ІТП) у парі з лічильником тепла. Таке обладнання автоматично реагує на зміни температури ззовні і збільшує, або зменшує подачу тепла в будинок. Відтак, мешканці платять виключно за необхідну кількість тепла. На сьогодні вже встановлено більше 200 ІТП, що покриває третину житлового фонду. Проте роботи тривають навіть взимку. При цьому Тернопіль не пішов шляхом бездумного встановлення лічильників, коли підвищення тарифів перекладають виключно на плечі населення, як це робилося у багатьох містах України. Сам лічильник лише фіксує витрати тепла, але не робить його ефективним. Якщо у будинку немає утеплення та ІТП, то люди просто заплатять більше “за лічильником”. Коли є все необхідне обладнання, то витрати справді менші, навіть на фоні зростання тарифів.

По-третє, у місті діє програма термомодернізації, котра передбачає заміну вікон, утеплення будинків на умовах співфінансування, де місто сплачує 70% вартості робіт, а мешканці 30%. 

Четвертим етапом, стане впровадження системи віддаленого керування і моніторингу  процесу теплопостачання (SCADA), яка дозволить в режимі “реального часу”, контролювати роботу теплових мереж, виявляти тепловтрати і усувати їх. 

Усі міські програми з енергоефективності і покращення комфорту тернополян працюють на постійній основі. Команда міського голови покроково реалізовує план, який має підвищити незалежність громади, гарантувати тепло і комфорт. 

На зміни потрібен час, але вже цього року маємо черговий позитивний приклад із завершенням робіт котельні по Лесі Українки. Саме такі приклади дають впевненість, що ми спільно таки забезпечимо наше місто теплом і цілодобовою гарячою водою.

Віра Сотник


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ