Земельні торги на Тернопільщині: інвестори сплачуватимуть до місцевих бюджетів майже вісім мільйонів гривень щорічно

Фото з мережі Інтернет

Право оренди продавали на електронних земельних аукціонах, підготовлених і проведених Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області. Земельних торгів було 111, на яких до продажу права оренди пропонували 229 ділянок − 2 211,4 га земель державної власності сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів.

 

Найбільшу кількість ділянок аграрії орендували у Бучацькому (49), Монастириському (22) та Борщівському (21) районах Тернопільської області.

 

— Завдяки організованим Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області електронних земельних аукціонів місцеві ради отримують щорічний прибуток до бюджету від оренди земель державної власності, фактично не витрачаючи коштів, — повідомив начальник земельного відомства області Іван Кузь.

 

Річна орендна плата за всі земельні ділянки збільшилася із 3 млн гривень до 7,7 млн гривень. Розмір ренти в результаті торгів зріс у 3,49 раза від стартової ціни.

 

Найдорожчими стали земельні ділянки площею 1,158 га та площею понад 5 га, що розташовані на території Зарудянської сільської ради Збаразького району та Вілійської сільської ради Шумського району, оренда плата за які зросла до 302,71% та 258% від нормативної грошової оцінки (у грошовому еквіваленті – 12,85 тис. грн і 45,26 тис. грн) відповідно.

 

Середній розмір орендної плати по Тернопільській області — 3,49 тис. грн за гектар, за дев’ять місяців цього року.

 

Іван Кузь зазначає, що земельні аукціони поповнили бюджети органів місцевого самоврядування у 2016 році на 6,57 млн грн, у 2017 році — на 7,14 млн грн, у 2018 році на 8,78 млн грн. Адже орендарі щорічно сплачують орендну плату до бюджетів місцевих рад упродовж семи років.

 

Усього станом на 01.10.2019 року Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності право оренди яких підлягає продажу на торгах у Тернопільській області включає 115 земельних ділянок площею 1,09 тис. га.

 

Ознайомитись з інформацією про лоти із зазначенням місця розташування земельних ділянок, їхніх площ і кадастрових номерів, а також стартового розміру річної орендної плати можна на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в розділі «Земельні аукціони».

Галина Стецько


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ