«Продам карту, дорого»: як шахраї заробляють на рахунках українців

Фото з мережі Інтернет

В Україні, згідно з дослідженнями USAID, один із найгірших рівнів фінансової грамотності.

На тлі недовіри до банків і традиційних інститутів процвітають шахраї. Вони обіцяють легкий заробіток, особливий курс долара, швидкий дохід, “повирішувати проблеми з кредитами”.

OBOZREVATEL розповідає про 10 найпоширеніших шахрайських схемах, на які чомусь закривають очі і законодавці, і правоохоронці.

Перша з них – відмивання коштів за допомогою чужих банківських карт. Центри переведення в готівку дрібним схемникам недоступні, більшість із них користуються “роздрібом”. Про них і розповімо докладніше.

 

Як працює схема:

  • Звідки гроші: фальшиві оголошення на OLX із проханням передоплати, перекази на банківську карту тим, хто нібито знайшов ваш документ і хоче за гроші передати його, оплата фейкових послуг;
  • Звідки рахунок: за 500-1000 грн банківські карти купують у власників. Купують порожні рахунки, а потім переводять і знімають з них кошти.
  • У чому проблема: українці не несуть відповідальності за “продаж” своїх же банківських карт, закон не зобов’язує відразу ж попереджати про втрати карти і не передбачає покарання за втрату картки.
  • Як вирішити проблему: зобов’язати українців нести відповідальність за рух коштів на рахунку, а банки – в обов’язковому порядку і без додаткової плати повідомляти за допомогою СМС про будь-які операції з карткою.

 

Умови прості: на свою банківську карту треба прийняти велику суму грошей – від 5 до 100 тис. грн. Комісію (в середньому 20% суми) можна залишити собі, а решту – витратити на купівлю криптовалюти і перевести на гаманець роботодавця. Найчастіше для цього використовують біткоїни. Спеціальні форуми, на яких охочі незаконно заробити знаходять тих, хто переводить у готівку, вимагають внести заставну суму і перевіряють учасників угоди.

 

В одному з форумів “Даркнет” влаштуватися на роботу спробував і OBOZREVATEL. Спілкування з потенційним роботодавцям проходило в анонімному чаті на псевдо-домені onion. “На новеньких більше 5 тис. грн не даємо. Переказ проходить раз на тиждень. Твоя комісія – 20%. Гроші маєш обов’язково зняти в банкоматі, потім поповнити свій гаманець і купити на них біткоїни. Їх перекажеш на гаманець, який скину тобі…” – розповідає про умови роботи співрозмовник.

 

Ще один менш складний спосіб – просто купити карту. Про те, де вони продаються, трохи пізніше. Використовують ці карти все в тих самих схемах. Але головна проблема – українці охоче продають свої карти і не несуть жодної відповідальності за них.

Карти українців скуповують за безцінь

 

Банківські картки на чужі імена продають просто у мережі. Ціна – до 3 тис. грн. За ці гроші обіцяють надіслати пароль від карти, саму карту і скан паспорта, на який оформлений рахунок. Термін дію такої карти – один місяць. Потім реальні власники можуть заявити про пропажу, банк рахунок заблокує.

 

Але і цього місяця цілком достатньо, щоб провести шахрайську операцію. Головна проблема – за недбале поводження із власним рахунком українці не несуть жодної відповідальності. За 1000 грн українці погоджуються відкрити дебетовий рахунок і передати його кому завгодно. Кредит на таку карту взяти не можна, а ось перерахувати на неї гроші так, щоб ніхто про це не дізнався – легко.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ