Західні соціологи назвали партії, які сформують нову Раду

Фото з мережі Інтернет

На майбутніх парламентських виборах пройти до Верховної Ради України зможуть чотири партії. Про це говорять результати соціологічного дослідження, яке провів Міжнародний дослідницький центр BURI-Україна (TheBelgium-UkraineResearchInstitute, Бельгія) в період з 13 по 17 травня 2019 року.

 

Так, якби вибори до Верховної Ради відбулися в найближчу неділю, то подолати п'ятивідсотковий поріг і пройти в парламент змогли б «Слуга народу» Володимира Зеленського (34,7%), «Опозиційна платформа - За життя» Вадима Рабіновича і Віктора Медведчука (15 , 1%), ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко (9,5%) і «Блок Петра Порошенка «Солідарність »(8,9%).

 

За даними дослідження, не долають п'ятивідсотковий поріг Радикальна партія Олега Ляшка (4,9%), «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та Дмитра Добродомова (4,6%), «Сила і Честь» Ігоря Смешка (3,9%), ВО «Свобода» Олега Тягнибока (2,3%), «Опозиційний блок - Партія миру і розвитку» Євгена Мураєва, Олександра Вілкула та Вадима Новинського (2,0%) та інші.

 

Відзначимо, що вперше в дослідженні оцінювалися шанси декількох нових політсіл- партії «Голос» Святослава Вакарчука, Громадської платформи Надії Савченко і «Української стратегії успіху» Володимира Гройсмана.

 


Соціологи підкреслюють, що три лідируючі партії ( «Слуга народу», «Опозиційна платформа - За життя» та «Батьківщина») зберегли свої позиції в порівнянні з попереднім дослідженням. В цей же час спостерігається просідання рейтингу «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і зберігається розрив між партіями «Опозиційна платформа - За життя» та «Опозиційний блок - Партія миру і розвитку».

 

Скорочення ж електоральної підтримки партії «Блок Петра Порошенка« Солідарність »(з 13,2% до 8,9% в порівнянні з попереднім дослідженням) може багато в чому пояснюватися рішенням Святослава Вакарчука про запуск власного політичного проекту. На думку соціологів, ці політичні партії ділять електоральну базу.

 

Дослідження BURI-Україна підтверджує висновки українських соціологів про те, що такі політсили, як як Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадянська позиція» і «Сила і Честь» стоять на порозі потрапляння в наступний склад Верховної Ради України, так як різниця їх результатів з прохідним бар'єром знаходиться в рамках статистичної похибки.

 

Відзначимо, соцопитування проводилося серед 2010 осіб методом комбінованого інтерв'ю. Ймовірна похибка вибірки становить 2,2%.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ