«Війна» за Приватбанк: суд прийняв несподіване рішення за позовом Коломойського

Фото Обозреватель

Господарський суд Києва у вівторок, 16 квітня, оголосив перерву до 7 травня 2019 року у справі за позовом екс-акціонерів Приватбанку Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсною націоналізації фінустанови. Рішення стало несподіваним, оскільки раніше ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що вже 18 квітня суд визнає незаконною націоналізацію банку.

 

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", предметом спору в суді є договір купівлі-продажу ПриватБанку від 21 грудня 2016 року, між Мінфіном і особами, що були на той момент його акціонерами.

 

В ході слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пункту про повернення їм акцій Приватбанку, і суд задовольнив це клопотання.

 

Одночасно суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. На думку міністерства, в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського і Triantal на акції ПриватБанку, підтвердження процесуальної право- та дієздатності Triantal Investments Ltd і повноважень осіб, які діяли від імені позивачів, на підписання позовної заяви.

 

Відзначимо, що це всього лише суд першої інстанції, і навіть після рішення підуть довгі місяці позовів, аж до Верховного Суду. Однак уже зараз ситуація політизується, а можливе рішення пов'язують з президентською кампанією.

 

Які будуть наслідки, якщо ПриватБанк повернуть власникам:

процедура повернення "ПриватБанку" практично неможлива;
- якщо суди всіх інстанцій визнають, що банк націоналізували з порушеннями прав його власників, - - екс-власники можуть отримати компенсацію;
- паралельно проти колишніх власників подали в суд з вимогою компенсувати збитки банку і повернути кредити, видані на рефінансування;

 

Суди по "ПриватБанку" проходять по всьому світу: служителі Феміди в Великобританії, України і Швейцарії намагаються розібратися, чи були порушення з боку влади і винні екс-власники в нібито виведення коштів.

 

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що 18 квітня в Окружному адмінсуді Києва під головуванням його глави, судді Павла Вовка, оголосять рішення, згідно з яким націоналізація ПриватБанку буде визнана незаконною.

 

При цьому Коломойський розраховує отримати моральну і матеріальну компенсацію за націоналізацію ПриватБанку.

 

Раніше міжнародне детективне агентство Kroll встановило, що ПриватБанк був об'єктом масштабних шахрайських дій, а це призвело до нанесення фінустанові збитків щонайменше на 5,5 млрд доларів.

 

ПриватБанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона до Коломойського, Боголюбова, а також до компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., імовірно належить їм.

 

В цей же період Високий суд Лондона виніс постанову про арешт активів колишніх акціонерів ПриватБанку в усьому світі. Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, що безпосередньо беруть участь в розгляді справи. Відповідне рішення було прийнято на підставі наданих доказів щодо виведення з українського банку 2 млрд доларів.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ