Дерева не нищать, а рятують: У державній еко-інспекції пояснили необхідність санітарної обрізки

Фото з мережі Інтернет

Усі види кронування дерев виконуються комунальними службами, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих усередину крони або зближених одна з одною. Пошкоджені гілки є основним джерелом утворення хвороб та місцем розведення шкідників. Обрізування дерев в Тернополі здійснюється відповідно до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених профільним міністерством.

 

«Такі заходи потрібні для безпеки жителів міста. Тому що зрізують сухі гілки, які можуть відламуватися і падаючи пошкодити лінії електропередач, автомобілі і навіть травмувати людину», – пояснюють працівники комунальної служби.

 

Зазвичай зрізане віття використовують як альтернативне джерело енергії. За словами екологів, згідно правилам утримання зелених насаджень, завершити обрізання дерев повинні до того, як почнуть розпускатися бруньки. Очищати від сухих гілок дерева необхідно для активізації його росту.

 

«Весняна обрізка є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів. Вона врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або навпаки «розгорнутий» вигляд. Після обрізки на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб. Тобто санітарна очистка – це не знищення, це порятунок дерев», – пояснюють у Державній екологічній службі.

 

Під час догляду за деревами застосовують такі види обрізування, як формувальне, санітарне й омолоджувальне.

 

Формувальну підрізку дерев проводять у рядових та алейних насадженнях із метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок. Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

 

Санітарну підрізку виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною. Обрізуванню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

 

Омолоджувальна підрізка застосовується на старих деревах, які втратили здатність до росту. Мета омолоджувальної підрізки – не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати новий приріст, збалансувати плодоношення та уникнення вітроламкості.

 

Таким чином, хвилювання марні, адже санітарне обрізання дерев – це життєвонеобхідна процедура для зелених насаджень будь-якого міста. Правильна та вчасна обробка дерев лише сприяє озелененню Тернополя.

Віра Сотник


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ