«По новій квартирі щодня», або Скільки отримують керівники держпідприємств в Україні (Фото, відео)

Фото з мережі Інтернет

Керівники українських держпідприємств - одні з найбагатших у світі. Вони заробляють щорічно мільйони гривень. Премії щоквартальні, щомісячні, за вислугу років, за особливо складну роботу і за переробки - не повний список всіх способів збільшити собі і без того не малу зарплату.

 

І якщо пересічному українці для цього потрібно неабияк попрацювати, то для багатьох топ-чиновників це стало нормою. Хто заробляє більше за всіх і чому — у матеріалі.

 

Мільйон в день

 

Один з найбільш високооплачуваних керівників в Україні — глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. Тільки в 2019 році він офіційно заробить 342 мільйони гривень. Практично щодня, незалежно від того, вихідний день чи ні, він отримає мільйон. До порівняння, щомісячна середня зарплата жителя Чернігівської області — 7184 гривень, Вінницької — 8262 гривень, Запорізької — 9356 гривень, а Києва —13721 гривень. І це офіційні дані.

 

Використавши елементарні математичні розрахунки з'ясовуємо, що 1 мільйон гривень ~ 37 тисяч доларів. За ці гроші можна купити або хорошу 1-кімнатну квартиру в новобудові, чи 2-кімнатну на вторинному ринку в Києві. У регіонах пропозиції ще краще. І це всього лише за один день роботи.

 

Деталі такої фантастичної зарплати топ-менеджера держкомпанії розкрив глава партії "Відродження", народний депутат Віктор Бондар під час Погоджувальної ради парламенту.

 

Так, чиста зарплата Андрія Коболєва, затверджена Наглядовою радою компанії, 10 мільйонів гривень в місяць. При цьому йому належить 216 мільйонів гривень другої виплати премії за рішення Стокгольмського суду у справі з Газпромом. До слова, це було проміжне рішення, гроші в бюджет України так і не зайшли.

 

 

І це аж ніяк не все. Ось список всіх премій, які держава повинна виплатити Андрію Коболєву лише в цьому році:

  • 25 мільйонів гривень загальна сума щоквартальних надбавок;
  • 25 мільйонів гривень за "досягнення цілей і ключових показників";
  • 25 мільйонів гривень за "реалізіацію цілей в середньострокових проектах";
  • 12,5 мільйона гривень за "особливі досягнення";
  • 12,5 мільйона гривень за "реалізацію цілей в довгострокових проектах";
  • 1,25 мільйона гривень на оздоровлення.

 

Величезна кількість ресурсів не бентежить підприємство і наймати "зовнішніх радників". Відповідно до фінансового плану, такі люди в загальному зароблять за цей рік 505 мільйонів гривень. Ще 186 мільйонів гривень піде на боротьбу з корупцією, а 85 мільйонів на інші "роботи і послуги".

 

Це також ще не все. Варто згадати минулорічний скандал з призначенням керівництву НАК "Нафтогазу України" приголомшливої премії в розмірі в 46 мільйонів доларів. Тоді Коболєв отримав 7,9 мільйона доларів і тут же перевів гроші своій матері, яка проживає в США.

 

 

"Я перевів гроші мамі в Америку. Вона там живе з 2006 або 2008 року, більше десяти років точно. Якщо я програю апеляцію в 8 млрд гривень проти мене, то що трапиться з моїм майном тут?", — прямо сказав Коболєв.

 

З огляду на величезний суспільний резонанс і невдоволення з боку Кабінету міністрів, а також окремих народних депутатів, Андрій Коболєв пообіцяв відмовитися від окладу і щомісяця переводити його на благодійність. Можливо, після отримання майже 8 мільйонів доларів тільки в одній справі, хвилюватися про свій фінансовий стан вже й не доводиться.

 

Мільйонери листоноші і залізничники

 

Своєю фантастично великою зарплатою похвалитися може не один керівник НАК. Так, глава державного монополіста "Укрзалізниці" Євген Кравцов в 2018 році в середньому отримує 920 тисяч гривень на місяць (~ 30 тисяч євро). Но при певних обставинах його оклад може сягати і 3 мільйонів гривень.

 

Це одна з найвищих зарплат серед його колег в інших країнах ЄС. Більше лише у керівників двох залізничних компаній — Network Rail (Великобританія) — 79,8 тис. євро і SNCF (Франція) — 38,2 тис євро.

Ще один державний мільйонер — директор "Укрпошти" Ігор Смілянський. За місяць його зарплата становить 744 тисячі гривень. При цьому за хорошу роботу він може також отримати надбавку в 15% від окладу, а також премії. Така зарплата збентежила навіть президента під час однієї із зустрічей.

 

 

Значна зарплата і ще у одного топ-менджера, глави "Укрнафти" Марка Ролінза. Його оклад досягає 41,5 тисячі доларів на місяць. Крім того, топ-менеджер отримує 2% від суми чистого прибутку за рік. Також йому відшкодовують витрати на проживання, якщо вони не більше $ 5000, медичне страхування, забезпечують службовим авто.

 

Важливо підкреслити, йдеться не про приватні компанії, а саме про державні. По суті ці топ-менеджери керують ресурсами, які належать українцям.

 

З огляду на війну на Донбасі, складну економічну ситуацію, середню зарплату всього в 300 доларів — отримувати такі надприбутки не злочин?".


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ