У Фонді гарантування розповіли, як зникли 5 млрд грн з Банку Михайлівський

Фото з мережі Інтернет

У бухгалтерській звітності Банку Михайлівський вартість активів була роздута майже на 3589%, повідомили у Фонді гарантування вкладів фізосіб. Якщо «на папері» активи «коштували» більше 5,114 млрд грн, то їх ринкова вартість, як було встановлено після введення тимчасової адміністрації, ледь перевищувала 138,6 грн, повідомила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Наталія Рудуха. 

 

Активне залучення грошей у людей під дуже високі відсотки (іноді депозити були під 37%) та інші сумнівні види діяльності Банку Михайлівський в 2015 році звернули увагу Нацбанку України (НБУ), який у грудні 2015 року відніс його до проблемних. Далі, коли стало ясно, що ситуація з банком не покращується, в травні 2016 року НБУ почав виводити банк з ринку.

 

В результаті введення тимчасової адміністрації, виявилося, що відсотки по депозитах погашалися за рахунок залучення нових депозитів, тоді як коштів на повернення самих вкладів у банку не було.

 

У той же час, значну частину договорів було оформлено як тристоронні (договори фінансової позики), де юрособою, що приймала кошти, був не банк, а фінансові компанії ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) і ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ). У цій схемі банк виступав «повіреним». І, в результаті, банк взагалі був вилучений з договорів. Як зазначає Наталія Рудуха, пункт договору, де вказуються ці дані, були надруковані дуже дрібним шрифтом. Так, з майже 1,4 млрд грн таких псевдодепозітов клієнтам повернуто близько 800 млн грн - лише після внесення відповідних змін до законодавства.

 

Також напередодні введення тимчасової адміністрації з Банку Михайлівський було виведено заставне майно загальною балансовою вартістю в 2,6 млрд грн. Щоб це реалізувати декільком юридичним особам видали кредити без застави на 1,2 млрд грн, якими вони погасили оформлені до цього в тому ж банку забезпечені кредити. Частково ці позики були погашені цінними паперами юросіб-позичальників з ознаками фіктивності, в цілому на 870 млн грн.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ