Як не попастися на фейкових роботодавців: інструкція для заробітчан

Фото з мережі Інтернет

В Україні з’явилася можливість перевірити компанію, яка пропонує роботу за кордоном і розміщує вакансії. Сервіс пошуку вакансій Eurabota інтегрувався з системою YouControl, яка надає бесплатно досьє з 22-х відкритих джерел на будь-яку компанію України.

 

Як убезпечити себе при пошуку роботи за кордоном?

 

  • перевірте, чи реально існує компанія і який її юридичний статус (чи не перебуває в процесі ліквідації);
  • якщо назва компанії здається знайомою, зверніть увагу, чи не маніпулятивно вона співзвучна з відомим брендом;
  • перевірте, скільки вона працює на ринку, адже деякі компанії створюються під аферу і потім швидко закриваються;
  • важливо дізнатися основний вид діяльності компанії. Чи має вона взагалі відношення до тих послуг, які пропонує;
  • уточніть, чи судилася компанія з будь-ким з приводу неналежного виконання зобов’язань або з якихось інших причин, які можуть бути пов’язані з шахрайством;
  • також показовою є наявність відкритих виконавчих проваджень у фірми, адже це свідчить про те, що вона не виконує рішення суду. Про надійність роботодавця в такому випадку важко говорити;
  • аналогічно, якщо у неї є великі податкові борги або борги із зарплати, часта зміна адреси або назви.

 

Однак експерти скептично ставляться до практичної користі подібних сервісів. Як розповів UBR.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник, убезпечити себе може тільки сама людина. Фахівець назвав головну умову того, як не потрапити в лапи до шахраїв.

 

“У них на сайті (Eurabota.ua) є вакансія в Голландії, на першій сторінці, і там зазначено, що можуть працевлаштувати за біометрією, польською або латвійською робочою візою. Це повністю нелегально. У Голландії можна працювати тільки за голландською робочою візою. На жаль, зараз єдиною умовою того, що вас не обдурять – є те, що за працевлаштування не треба платити. Послуги посередника повинен оплачувати роботодавець, який шукає собі працівника. Все інше – перевірки через будь-які системи, наявність КВЕД або ліцензії на надання послуг з працевлаштування за кордоном – лише вносить додатковий інформаційний шум. Головне: українці не повинні платити за своє працевлаштування. Усвідомлення цього факту збереже час, гроші і здоров’я наших співгромадян. Перевіряти будь-яку інформацію про працевлаштування за кордоном потрібно постійно. Як то кажуть: порятунок потопаючих – це справа самих потопаючих”, – пояснив Воскобойник.

Любов Мельникова, Денис Вергун


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ