У міськраді будуть радитися з тернополянами через портал

Фото з мережі Інтернет

З 2019 року консультуватися з жителями Тернопільської громади щодо важливих питань, проводити опитування та обговорення нормативно-правових актів органи місцевого самоврядування будуть за допомогою спеціального сайту. Така практика отримала назву електронні консультації. Положення про електронні консультації та опитування в Тернопільській міській територіальній громаді затвердили на виконкомі наприкінці минулого року.

 

Е-консультації, як зазначено в документі, є однією з форм участі жителів територіальної громади міста Тернополя у місцевому самоврядуванні. Вони проводяться для того, щоб громадяни брали активну участь у вирішенні питань місцевого значення. Справа це добровільна, тернополяни можуть брати або не брати участь в електронних консультаціях. Е-консультації не можуть використовуватися для політичної, у тому числі передвиборчої агітації. Свої пропозиції та зауваження можуть подавати особи, яким виповнилося 18 років, і які зареєстровані у Тернопільській міській територіальній громаді. Для цього треба буде авторизуватися на порталі через електронний цифровий підпис, Bank ID або Mobile ID.

 

Проводитимуть їх у трьох різних формах. Електронне опитування – це проведення опитування задля виявлення громадської думки з питань, віднесених до відання місцевого самоврядування. Опитування можуть мати як просту форму з певною кількістю варіантів відповідей, так і складну форму – з можливістю редагування відповідей. Електронні консультації з громадськістю – це оприлюднення пропозиції щодо вирішення певного питання з можливістю коментування учасниками е-консультацій та внесенням власних коментарів. Електронне обговорення нормативноправового акту – це оприлюднення проекту нормативно-правового акту органами місцевого самоврядування з можливістю коментування документу учасниками е-консультацій та внесенням власних коментарів.

 

У Положені прописано, що електронні консультації можуть проводитися щодо: програм соціально-економічного і культурного розвитку та інших програм, рішень стосовно стану їх виконання; проектів бюджету міста та звітів про його виконання; проектів генерального плану міста та змін до нього, планів зонування територій, детальних планів території; встановлення правил з питань благоустрою, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках та інших правил, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність; зміни тарифів на ЖКГ, відносно яких рішення ухвалюється органом місцевого самоврядування; зміни тарифів на проїзд у громадському транспорті; проектів рішень про зміну (запровадження) платних послуг у лікувальних та навчальних закладах та інших питань.

 

Поки що на порталі не виставлено жодного опитування, консультації чи нормативно-правового акту. Але, як повідомили у міській раді, він має повноцінно запрацювати вже цього місяця.

Ольга Трач


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ