Приватбанк заявив про «перемогу» над Коломойським

Фото з мережі Інтернет

Високий суд Лондона надав ПриватБанку право оскаржити рішення про непідсудність за позовом проти колишніх власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. При цьому представники захисту олігархів заявили про свою перемогу в суді.

 

Як повідомляє прес-служба банку, таке рішення виніс суддя Тімоті Фанкорт під час слухання, що відбулося 23 листопада 2018 року у Лондоні. Таким чином цей суддя надав ПриватБанку дозвіл на оскарження рішення суду першої інстанції з питання юрисдикції.

 

При цьому у фінустанові зазначили, що подадуть апеляційну скаргу найближчим часом. Сума позовних вимог ПриватБанку до екс-власників наразі складає близько $3 млрд.

 

"Банк заявляє, що шахрайські дії (екс-власників. — Ред.) завдали шкоди (ПриватБанку. — Ред.) на суму $1,9 млрд, плюс відсотки (щодня нараховується близько $500 тис.), і лишається впевненим, що в кінцевому результаті йому вдасться довести свої позовні вимоги до розгляду в суді Лондона", — зазначено у повідомленні.

 

Згідно з рішенням, наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова та шести підконтрольних ним компаній на суму 2,6 млрд доларів залишається в силі. Відповідачам і надалі заборонено відчужувати свої активи без згоди ПриватБанку або дозволу англійського суду.

 

Таким чином, наголосили у банку, суд визнав, що фінустанова не має труднощів із доказами "ретельно спланованих шахрайських дій та відмивання коштів в особливо великих розмірах" Коломойського і Боголюбова перед націоналізацією ПриватБанку.

 
 

При цьому з'явився прес-реліз юридичної компанії Fieldfisher, яка представляє інтереси Коломойського. За їхньою інформацією, Високий суд Лондона відхилив позов ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова і наказав банку відшкодувати понесені судові витрати двом своїм колишнім основним акціонерам.

 

Відзначається, що суд встановив, що Всесвітній арешт активів був виданий помилково, і що ПриватБанк навмисно сфабрикував позов таким чином, щоб у банку з'явилася можливість залучити Коломойського і Боголюбова до розгляду (параграф 100).

 

Суддя Фанкорт нібито встановив також, що дії ПриватБанку були неприпустимими і представляли собою зловживання правами олігархів, згідно зі статтею 6 Конвенції Лугано, про розгляд позовів за місцем реєстрації. Також суддя зазначив "серйозне нерозкриття і спотворення інформації" ПриватБанком у своєму позові (параграф 176) та, відповідно, відхилив Всесвітній Арешт Активів.

 

"ПриватБанк спочатку висував претензії на суму близько $1,91 млрд, але суддя Фанкорт встановив, що максимально можлива сума "ймовірного" позову проти відповідачів, повинна бути зменшена на приблизно $1,4 млрд до $515 млн, що представляє собою зменшення позовних вимог, які спочатку були висунуті ПриватБанком, на 75%. Суддя не зробив ніяких висновків про те, що будь-яка сума взагалі належить ПриватБанку", - сказано в релізі.

 

До того ж суддя також нібито дав зрозуміти, що він не зробив ніяких висновків про те, чи мало місце будь-яке шахрайство. Суддя зазначив у своєму рішенні наступне: "пан Сміт покладався на висновки в моєму судженні про шахрайство епічного масштабу. На мою думку, це не висновки, а спостереження. Чи мало місце шахрайство, можливо буде предметом судових розглядів де-небудь, коли-небудь".

 

Надалі, в своєму рішенні, суддя Фанкорт встановив, що даний випадок був відповідним для визнання переважного успіху відповідачів і що, тому, Приватбанк має компенсувати їм всі витрати, понесені в результаті судового позову - 7,5 млн фунтів стерлінгів, з яких 4 млн фунтів стерлінгів повинні бути виплачені Коломойському протягом 28 днів.

 

"Ми раді, що суддя встановив, що Всесвітній Арешт Активів повинен бути знятий в результаті серйозних і навмисних приховань і спотворення фактів з боку Приватбанку перед судом в ході слухань, на яких Світовий Арешт Активів було накладено і на яких відповідачі не були присутні. Коломойський завжди стверджував, що позови, подані банком, політично мотивовані, помилкові і будуть програні", - заявив партнер юридичної компанії Fieldfisher і представник Коломойського Ендрю Лафферті.

 

Як повідомляв OBOZREVATEL, міжнародне детективне агентство Kroll виявило: ПриватБанк був об'єктом масштабних шахрайських дій, що призвели до заподіяння фінустанові збитків щонайменше на $5,5 млрд.

 

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які ймовірно належать їм.

 

Також Високий суд Лондона видав наказ про арешт активів колишніх акціонерів ПриватБанку в усьому світі. Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи. Відповідне рішення було ухвалене на підставі наданих доказів щодо виведення з українського банку 2 мільярдів доларів.

23 листопада Високий суд Лондона вирішив, що йому не підсудна справа за позовом ПриватБанку проти Коломойського і Боголюбова.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ