З'явився новий нюанс із розмитненням «євроблях»: у кого будуть проблеми

Фото з мережі Інтернет

В Україні ввели нову систему оцінки вартості авто Шваке. Тепер митні платежі нараховують не за тією ціною, яку показує власник за документами, а за даними зі спеціального довідника. Правда, якщо ви погано торгувалися або на автомобілі є подряпини, його реальна вартість може бути нижчою за ту, яку визначила система Шваке.

 

Українці вже скаржаться: купував авто за $3 тис., а податки з нього після перевірки потрібно платити як за автомобіль вартістю усі $ 4,5 тис. У результаті ті водії, які ввезли авто з Європи законно і вирішили сплатити всі податки та внески, на відміну від сумнозвісних "євробляхерів", зіткнулися із проблемами.

 

Заплатити на 17 тис. більше

 

"Ввіз Renault вартістю 3000 євро з Польщі. За попередньою декларацією усе пройшло нормально, проблем не було. А днями вручили оцінку за каталогом Шваке — вже 4250 євро. Доплата за платежами майже 17 тис. грн", — розповів OBOZRVEVATEL водій Євген. Він, як і тисячі інших українців, вирішив завести авто законно. Задекларував його на митниці і оплатив усі необхідні платежі. Але тепер виявилося, що не вистачає ще солідної суми.

 

На думку чоловіка, винні  "євробляхери". Вони намагалися ухилитися від сплати податків і в результаті по 5 років "каталися" на нерозмитнених автомобілях. Тепер, щоб його якось оцінити під час оформлення, потрібна база даних. Для цього і використовується Шваке.

 

Але заковика в тому, що закон про зниження акцизів тільки прийняли, а от розміри податків "легальним" власникам авто з Європи вже перерахували. Причому в бік збільшення. У Державній фіскальній службі підтвердили: дійсно, новою системою почали користуватися лише декілька тижнів тому. Правда, головна причина — спроба ДФС уникнути обману з боку імпортера. Раніше він міг заявляти вартість авто нижче, ніж є насправді. Тепер митники "звіряють" інформацію у каталозі. І якщо виявляється, що водій назвав нижчу ціну, просять "доплатити".

 

З'явився новий нюанс із розмитненням ''євроблях'': у кого будуть проблеми

"Це загальноприйнятий калькулятор для визначення вартості авто, — зазначає автоюрист Олександр Грец. При цьому експерт упевнений, що митники повинні уважно вивчати стан авто та робити на це знижку. "За наявності аргументів вони можуть знизити ціну до вказаної вами, але не нижче", — пояснює юрист.

Стосується нововведення не тільки "євробляхерів", які давно прострочили термін легального перебування у країні і зараз намагаються ухилитися від сплати податків. Але й тих, хто купив автомобіль, наприклад, у Польщі чи Литві та офіційно оформляє і реєструє його в Україні.

 

 

"Стан авто не враховується, тільки дата першої реєстрації, комплектація і пробіг", — скаржиться водій. У результаті, наприклад, наявність вм'ятини на автомобілі може значно знизити його вартість. А ось заплатити податки доведеться за середньою вартістю.

 

Скільки платити за новим законом?

 

Президент Петро Порошенко підписав закон №8487, який передбачає зниження вартості акцизів. У результаті ті українці, які будуть розмитнювати авто вже за новими правилами, заплатять менше. Це може стосуватися і "євробляхерів", які все-таки зважаться легалізувати свій транспорт. Наприклад, якщо купити авто вартістю 5 тис. євро з обсягом двигуна 2500 куб. см і вчасно розмитнити, то за старими правилами загальна сума з урахуванням усіх податків становила б 21,5 тис. євро, а за новими правилами — лише 7,2 тис. євро. Економія — 14,3 тис. євро. Тобто той, хто законно легалізував авто, може заплатити більше, ніж "бляхер", який тривалий час їздив із порушенням закону.

 

 

Незважаючи на це, євробляхери продовжують вимагати скасувати новий закон і знову переглянути умови. За словами Греца, ті поступки, на які вже пішов парламент, може викликати "подив у чесних водіїв".

 

"У нас не може бути дискримінації за законом. Тому після вступу нового закону в силу будь-який українець зможе скористатися такою можливістю. Але тут є інше питання. Що робити тим, хто замість того, щоб порушувати закон і вимагати змінити його, виконав вимоги Митного кодексу. Вони, виходить, опинилися у програшній ситуації", — вважає Грец.

 

Зазначимо, що перші 90 днів для власників "єврономерів" діють пільгові правила — автомобіль можна легалізувати, заплативши акциз зі знижкою 50%.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ