Тернопільщина б’є рекорди: «лівий» спирт, підпільні цехи і навіть АЗС-наливайки

Фото з мережі Інтернет

Про «лівий» спирт, підпільні цехи і навіть АЗС-наливайки розповіли у Тернополі податкові міліціонери. Адже саме вони нині – «на передовій» у боротьбі із цією проблемою.

 

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, за результатами 9 місяців 2018 року економічний ефект від роботи податкової міліції Тернопільщини склав 31,5 млн грн.

 

Вдалося попередити втрати бюджету на 5,5 млн грн

 

Про підсумки роботи податкової міліції краю сьогодні, 8 жовтня, журналістам розповіли  перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталій Дума, начальник оперативного управління Віктор Яцишин і начальник слідчого управління фінансових розслідувань Олег Буць.

 

– У ході розслідування кримінальних проваджень за фактами умисного ухилення від сплати податків до бюджету вдалося забезпечити надходження 5 млн грн податків, а також штрафних санкцій і пені за їх несвоєчасну сплату, – каже Олег Буць. – Із незаконного обігу загалом вилучили підакцизних товарів на суму 24,5 млн грн. Вдалося упередити розкрадання ПДВ в сумі 738 тис. грн.  

 

Нагадаємо, основними напрямками роботи податкової міліції є: протидія незаконному виготовленню та надходженню в обіг фальсифікованої підакцизної продукції; ліквідація тіньових схем ухилення від сплати податку на додану вартість; виконання доручень Уряду щодо ліквідації схем ухилення від сплати митних платежів; ліквідація схем ухилення від оподаткування у сферах економіки з найбільшою рентабельністю, зокрема, у будівельній галузі, сільському господарстві, на фармацевтичному ринку.

 

– Завдяки вивільненню споживчого ринку від фальсифікованої алкогольної і тютюнової продукції вдалося упередити втрати бюджету від ненадходження акцизного податку орієнтовно на 5,5 млн грн, – додає Віталій Дума. – Із незаконного обігу, зокрема, вилучили 34 тис. літрів фальсифікованого алкоголю, більш як 24 тисячі літрів спирту, понад 15 тисяч пачок тютюнових виробів.

 

До кримінальної відповідальності за злочини у сфері незаконного обігу підакцизних товарів, за його словами, притягнули 8 осіб. У тому числі, до 5 років позбавлення волі із відстрочкою виконання вироку засудили 3-х членів організованої злочинної групи, які у підпільному цеху здійснювали виготовлення горілчаних і коньячних виробів та їх реалізацію.

 

– Постійна модернізація процесу адміністрування ПДВ разом із комплексом оперативних заходів податкової міліції перетворили шахрайство із ПДВ на непопулярний і дуже ризиковий спосіб тіньового заробітку, –- наголошує Віктор Яцишин. – Однак намагання окремих суб’єктів господарювання застосовувати протиправні схеми із ухилення від сплати цього податку ще трапляються.

 

Так, із початку року у закінчених кримінальних провадженнях забезпечили надходження до бюджету ПДВ, фінансових санкцій і пені за цим податком на суму майже 4 млн грн.

 

У полі зору – будівельна галузь і ринок будматеріалів

 

У взаємодії із Тернопільською митницею ДФС тривають заходи щодо викриття та припинення правопорушень у митній сфері. За результатами розгляду орієнтувань оперативного управління, на Тернопільській митниці ДФС склали 57 протоколів про порушення митних правил на суму 4,5 млн грн.

 

– Крім того, за результатами розгляду ініційованих запитів щодо перевірки правильності визначення митної вартості (класифікації) товарів, ввезених на митну територію України, імпортери додатково сплатили 1,3 млн грн митних платежів, – додає Віктор Яцишин.

 

У полі зору податкової міліції також перебувають будівельна галузь і ринок будматеріалів.

 

– Нещодавно у суді розглянули кримінальне провадження щодо підприємця, який торгував будівельними матеріалами без відображення в обліку реально отриманих доходів, – продовжує фахівець. – Оскільки у ході досудового розслідування він добровільно у повному обсязі сплатив приховані податки, а також відшкодував шкоду, завдану державі (фінансові санкції, пеня – прим.), на загальну суму майже 1,2 млн грн, суддя прийняв рішення про звільнення його від кримінальної відповідальності.

 

Вагома частина валового продукту нашого регіону виробляється у сільському господарстві, а тому значну увагу фахівці приділяють протидії кримінальним схемам ухилення від оподаткування у цій галузі.

 

– Так, у ході досудового слідства службові особи одного із підприємств, які не відображали у податковій звітності реальні обсяги реалізації сільськогосподарської продукції, повністю відшкодували завдані бюджету збитки на загальну суму 1,2 млн грн, – розповідає Віталій Дума. – Тож до суду внесли клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

 

Наостанок перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області наголосив, що співробітники податкової міліції області беруть участь у захисті суверенітету України у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил.

 

– Представники Тернопільщини гідно представляють регіон на сході України і їхня служба відзначена належним чином. – каже пан Дума. – Чимало із наших працівників отримали відзнаки Президента України, відомчі, а також – відзнаки Донецької і Луганської військово-цивільних адміністрацій. Отримували податківці і нагороди від громадських організацій.

Фото, надані Відділом організації роботи ГУ ДФС в області 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ