Родина з Тернополя самотужки створила перший в Україні недержавний реєстр донорів кісткового мозку. Поштовхом до такої діяльності стала важка недуга, яка прийшла у сім’ю. Як працює реєстр – дізнавалася знімальна група "5 каналу".

 

 

Рік тому Юлії Куць поставили діагноз – апластична анемія. Це захворювання кісткового мозку. Єдиним шансом для молодої мами була трансплантація. Але в Україні такі операції – поза законом. Довелося шукати клініку за кордоном. Там попросили знайти донора.

 

"Виникла гостра проблема з донором. Ти розумієш, що можеш зібрати гроші, знайти клініку, але без донора шансів нема. Так сталося, що Бог мені подарував прекрасного брата, який підійшов мені як донор і врятував моє життя", – розповідає Юлія Куць.

 

Реєстр донорів кісткового мозку

 

Жінці пощастило потрапити у 25% тих людей, яким як донори підходять рідні люди. Для самого донора забір біоматеріалу не є травматичним. За словами медиків, узяті клітини повністю відновлюються за два тижні.

 

"Єдине, що справді закарбувалося в пам’яті, дуже переживав, що не підійду. Тому що досить великий відсоток вірогідності, що не підійдеш. І я розумів, що я – це можливість врятувати життя. Через два тижні уже брав участь у велопробігу в Карпатах і почував себе прекрасно", – запевняє донор Юрій Гуцалюк.

 

Юлії робили операцію у Польщі – її родині трансплантація обійшлася у 50 тисяч доларів. Жінка каже, якщо б довелося шукати донора за кордоном – вартість зросла б у рази. Це і надихнуло родину на допомогу хворим. Вони самотужки почали формувати реєстр потенційних донорів кісткового мозку, які готові безкоштовно допомагати хворим. Це дасть змогу пацієнтам, донорами для яких не можуть стати родичі, шукати порятунку в чужих людей.

 

Реєстр донорів кісткового мозку

 

"Я одна з перших, хто добровільно взяв участь у цьому проекті. Тобто, я зареєструвалася і тепер є потенційним донором кісткового мозку. Це все для того, щоб у майбутньому, якщо мені пощастить, я могла врятувати комусь життя", – каже потенційний донор Марта Гуцалюк.

 

"Нам вдалося через сторінку у Facebook зареєструвати більше як 300 бажаючих з усіх куточків України (це люди, які хочуть стати потенційними донорами кісткового мозку); зареєструвати повністю на даний момент 76 донорів кісткового мозку, аналізи яких ДНК зберігаються у нашому реєстрі. І близько 40 людей нині проходять типування у німецькій лабораторії", – розповів керівник благодійного фонду "Український реєстр донорів кісткового мозку" Роман Куць.

Реєстр донорів кісткового мозку

 

ДНК-аналізи потенційних донорів проводить німецька лабораторія. Їх повністю оплачує "Український реєстр донорів кісткового мозку", діяльність якого оплачують благодійники.

 

"Держава на сьогодні не може надати допомогу в повному обсязі, особливо людям, які вже досягли 18 років. Пошук донора, пошук засобів може тривати деякий час, але не завжди захворювання буде чекати цей час. Люди просто не доживають до своєї черги", – каже секретар комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров’я Володимир Лісовський.

 

Реєстр донорів кісткового мозку

 

Чим більше у реєстрі буде потенційних донорів – тим реальніші шанси у хворих знайти свого рятівника і вижити. Медики кажуть: за відсутності протипоказань донором може стати будь хто у віці від 18 до 45 років.

 

Реєстр донорів кісткового мозку

Тереза Костецька, Олена Вербицька, Тернопіль, "5 канал"