Економіст ТНЕУ Віталій Рудан: «Коли можливі зміни на ринку кредитування житла і чи варто брати іпотеку зараз?»

Фото з мережі Інтернет

Чимало українців, які мають намір придбати житло, звертаються не в банки за кредитами, а воліють поїхати за кордон, аби заробити гроші на придбання помешкання. Іпотека в Україні – річ дорога. Та й далеко не всі українські банки готові надати своїм клієнтам довгостроковий кредит.

 

На запитання відповідає кандидат економічних наук, старший викладач кафедри банківської справи Тернопільського національного економічного університету Віталій Ярославович РУДАН.

 

 Коли можна очікувати зміни на ринку кредитування житла? Іншими словами, коли в Україні нормально запрацює іпотека?

 

– Аналізуючи тенденції розвитку ринку житла в Україні і в місті Тернополі, можна констатувати зростання темпів будівництва багатоквартирних житлових будинків при низьких обсягах іпотечного кредитування. Це пов’язано з тим, зокрема в Тернополі, що ціни на нерухомість і стимулювання житлового будівництва підтримується заробітчанами. Адже більшість квартир на первинному ринку продаються шляхом дольової участі у будівництві.

 

Іпотека ж, у традиційному розумінні цього слова, зважаючи на тенденції розвитку національної економіки, може запрацювати тільки у випадку цільової довгострокової державної підтримки, як це неодноразово застосовувалося в Україні, однак, на жаль, не було доведено до кінця.

 

– У розвинених країнах іпотеку можна взяти під 3-5 відсотків річних. В Україні середня ставка за іпотечними кредитами – більше 20 відсотків річних. За яких умов можливе здешевлення іпотеки в Україні?

 

– Здешевлення іпотеки у нашій країні можливо за умови активізації функціонування державних програм іпотечного кредитування, наприклад, молодіжне кредитування житла. В іншому випадку, відсоткові ставки залежать від вартості банківських ресурсів (депозити, ставки за якими коливаються в межах 12-16 відсотків), ризиковості кредитів, економічної та політичної стабільності і рентабельності й кредитоспроможності позичальників.

 

Щодо кредитоспроможності, то в силу високої частки тіньової економіки (за різними експертними даними від 45 до 70 відсотків ВВП), реальна кредитоспроможність більшості покупців житла дозволяє оплачувати існуючі процентні ставки, адже левова частка їх доходів не декларується і не оподатковується. Маються на увазі міжнародні перекази, зарплата в конвертах, хабарі.

 

– Наскільки і чим ризикує людина, яка все-таки вирішила взяти іпотеку?

 

– Ризик фізичної особи у випадку отримання іпотечного кредиту залежить від реальної оцінки власних можливостей оплатити кредит, економічної і політичної ситуації в країні, добросовісності забудовників тощо. Аби знизити ризик втрати застави (квартири, будинку) у випадку зниження кредитоспроможності позичальника, необхідно вносити максимально великий відсоток першого внеску, наприклад 50-60 відсотків, і брати кредит на максимально довгий термін – 20 років. У такому випадку щомісячний платіж буде нижчим, що дозволить фізичним особам знизити навантаження на сімейний бюджет і своєчасно погашати позику.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ