Коли в Україні зібрались підвищувати пенсійний вік

Фото з мережі Інтернет

Пенсійний вік в Україні один з найнижчих серед європейських країн. Кілька років уряд обговорював можливе підвищення віку виходу на «заслужений відпочинок».

 

Однак в результаті «загальний» пенсійний вік не змінили, а замість цього ввели гнучкий коридор. Кількість економічно активних українців скорочується і буде скорочуватися, прогнозують демографи, а от тривалість життя навпаки - зростатиме. В результаті з кожним роком навантаження на пенсійну систему буде посилюватися.

 

Навіщо підвищують пенсійний вік

 

ООН ще п'ять років тому рекомендувала країнам поступово підвищувати вік виходу на пенсію до 65 років. У деяких європейських країнах зовсім намітили поступовий перехід до пенсійного віку в 67 років. Демографічна ситуація в більшості розвинених країн змушує їх іти на жертви. Солідарна пенсійна система передбачає, що працюючі своїми внесками оплачують пенсії. Тим самим вони забезпечують собі право при виході на заслужений відпочинок отримати виплату, яку забезпечать наступні покоління.

 

Така система працювала довгі роки. Але разом з тим росла і тривалість життя. І зараз, як то кажуть в дослідженні МВФ, скорочення кількості працюючих і збільшення тривалості життя пенсіонерів - одна з головних проблем, з якими стикаються розвинені країни. Щоб вирішити проблему, потрібно збільшити кількість працюючих і знизити число пенсіонерів.

 

Найлегший вихід із ситуації - підняти пенсійний вік. Для прикладу візьмемо 100 працюючих і 100 пенсіонерів. Припустимо, що за два роки з'являються двоє нових працюючих (виростають діти), четверо працюючих стають пенсіонерами (досягають 60 років) і один пенсіонер помирає. Вже через 10 років залишиться всього лише 90 працюючих, але кількість пенсіонерів досягне 115 осіб. Якщо ж поступово підвищувати пенсійний вік на півроку до позначки в 65 років, то кількість «нових» пенсіонерів скоротиться приблизно в два рази.

 

Саме таким шляхом і пішли більшість європейських країн. Так, на даний момент пенсійний вік в Україні (60 років) один з найнижчих в Європі. У Білорусі на заслужений відпочинок виходять в 63 роки, в Польщі - в 65, а в Нідерладни - зовсім в 68 років.

 

Згідно з дослідженням ООН, до 2050 року населення у віці від 65 років збільшиться в Європі з 23% до 28%. У той же час в Північній Америці частка літнього населення зросте з 18% до 23%.

 

«У старіючих суспільствах коригуються і зміцнюються механізми соціального захисту, пенсійні системи і програми охорони здоров'я. Участь жінок у робочій силі підтримується більш ніж коли-небудь раніше, і деякі країни повільно нарощують вік виходу на пенсію », - пише в звіті директор відділу народонаселення департаменту ООН Джон Уилмот.

 

 

Подібна тенденція торкнеться і України. Так, ще в 1959-му в країні було всього лише 11% українців старше 60 років. У 2001-му, коли перший і останній раз проводився перепис населення, виявилося, що пенсіонерів за віком до України вже близько 21%. В Інституті демографії та соціальних досліджень при Нацакадемії наук порахували, що в 2036 українців старше 60 років буде як мінімум 28%.

 

На даний момент співвідношення економічно активних українців і пенсіонерів 16 до 12. Але офіційно трудяться, а значать містять пенсіонерів, всього близько 12 млн українців. Тобто один працюючий повинен утримувати одного пенсіонера.

 

Всі «за» і «проти» підвищення пенсійного віку в Україні

 

Один з основних аргументів проти підвищення пенсійного віку - українці рано вмирають. Дійсно, згідно з даними ВООЗ, у розвинених країнах Європи люди живуть на 7-8 років довше. Причому в організації охорони здоров'я називають і основні причини короткої тривалості життя: неправильне харчування, несвоєчасне лікування, шкідливі звички, пасивний спосіб життя. І біологічно, каже вчений Ірина Курило, українці абсолютно нічим не відрізняються від, наприклад, німців. Тому вмирати повинні не в 67, а в 80-90 років.

 

Правда, варто враховувати, що ризик у чоловіка померти до 60 років - 40%, розповіла на одній з лекцій головний демограф країни Елла Лібанова. Тобто, 4 чоловіки з 10 просто не доживають до пенсії. Рання смертність також враховується в загальний показник тривалості життя. Тому, якщо вважати тільки тих, хто вже дожив до 60, то виявиться, що українці на пенсії в середньому живуть близько 17 років.

 

Ще одна проблема - ситуація на ринку праці. Працевлаштуватися українцеві, який незабаром відзначить своє 60-річчя, складно. Якщо збільшити пенсійний вік, то з часом може змінитися і ставлення до 60-річним. Якщо зараз вони офіційно відносяться до «осіб, які втратили працездатність», то, підвищуючи пенсійний вік, держава визнає, що українці в цьому віці можуть приносити користь економіки і залишатися активними.

 

До слова, в одній з перших редакцій меморандуму про співпрацю з МВФ йшлося про те, що пенсійний вік в Україні можуть поетапно підняти до 63 років. Кабінет міністрів від такого нововведення відмовився. Зараз в Україні діє гнучкий коридор. Уже в 2028-м, згідно з оцінками Пенсійного фонду, в 60 років вийдуть на заслужений відпочинок лише 55% українців (ті, у кого буде 35 років стажу), іншим доведеться працювати до 63 або навіть до 65 років.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ