В Тернополі перестануть забудовувати парки?

Фото з мережі Інтернет

Тернополяни 100%-во проголосували за петицію  проти забудов у парках. Петицію під назвою «Збереження паркових зон» зареєстрували 15 березня. За 30 днів ця пропозиція зібрала більше 300 необхідних підписів тернополян, а це означає, що її мають розглянути у міській раді. 

 

«Закликаю долучитись до збереження парків, припинити будівництво у паркових зонах! 

 

Паркова зона - це спеціальна обмежена природна або штучна територія, виділена переважно з метою рекреації, відпочинку. Територія де людина в сучасному урбанізованому світі може хоча б трішки побути у гармонії з природою.

 

Рівень урбанізації призводить до того, що міста та передмістя займають весь вільний простір, витісняючи природний ландшафт. У наші дні урбанізація стала одним з основних факторів забруднення навколишнього середовища. Саме з нею пов’язано більше 75% загального обсягу забруднення. Міста суттєво впливають на екологічний стан регіону.

 

Україна як держава прагне увійти у європейські структури, надає значної уваги проблемам охорони навколишнього природного середовища та біорізноманіття. 

 

В Україні за останні роки паркова мережа перебуває у стадії регресії, практично не розвивається, йде невпинний процес її занепаду та скорочення: відбулася руйнація структури мережі, зменшення базових паркових комплексів, районних та міських парків. Сьогодні парк представляє складний елемент міського середовища з не менш складною структурою. Попри це слід також зауважити, що парки залишаються найдоступнішими місцями дозвілля, розрахованими на відвідувачів будь - якого віку та соціального стану, спроможними надати населенню різноманітні культурно - просвітні, видовищні, спортивні, рекреаційні послуги. У нас накопичені цінності садово - паркового мистецтва, які вимагають не тільки осмислення, а й творчого розвитку. 

 

Очевидними є нові вимоги, які людство висуває до парків. Сьогодні настає потреба у створенні оптимальних і перспективних моделей парків та обґрунтованих планів розвитку паркової галузі в напрямку створення інноваційних комплексів, які б мали значно ширші можливості для здійснення соціально - культурного впливу й спрямовані на урізноманітнення існуючої типової структури парків відповідно до кращих світових взірців та практики вітчизняного паркобудівництва, з урахуванням духовного розвитку, менталітету, традицій українського народу. Збережемо наш спільний дім!», - зазначає автор петиції Надія Бондзюх.

Катерина Богуславська


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ