Шумська громада вирішила питання справедливого розподілу бюджетних коштів

Фото з мережі Інтернет

Отримання нових повноважень та відповідних фінансових ресурсів ставить перед органами місцевого самоврядування ОТГ, депутатами відповідних рад нові завдання щодо планування та використання бюджетних надходжень. Окремі види доходів і видатків бюджету можуть перетворюватися у бюджетні стимули, якщо методи мобілізації, напрями і порядок використання бюджетних коштів будуть пов’язані із інтересами громади та економічними інтересами суб’єктів господарювання.

 

Плануючи розвиток інфраструктури громади, дуже важливим і ключовим є виявлення реальних потреб жителів, бачення їх проблем, визначення пріоритетів у вирішенні тих чи інших проектів. Саме тому у Шумській об’єднаній територіальній громаді вирішили питання справедливого розподілу бюджетних коштів. Така практика потрібна ще й тому, що Шумська громада є найбільшою у Тернопільській області.

 

Ідея з розробки механізму розподілу коштів між населеними пунктами, що увійшли до складу об’єднаної громади, виникла у міського голови ще у 2016 році. Приблизно такий механізм діє у сусідній Польщі, так званий «бюджет солєцтв», який був презентований у Люблінському воєводстві в грудні 2017 року. Приймаючи міський бюджет 2018 року, враховуючи реалії планування в рамках українського законодавства, Шумська міська рада визначила, що крім власних бажань потрібна буде допомога фахівців. Наприкінці минулого року між громадою і юридичним факультетом Тернопільського національного економічного університету було складено договір про співпрацю. У рамках цього договору було залучено фахівців і студентів ТНЕУ до механізму розподілу бюджетних коштів. Науковці і працівники фінуправління міської ради створили Програму і Положення для його втілення на практиці.

 

У результаті затвердженою на сесії міської ради у лютому 2018 року Програмою передбачено, що  розподіл бюджетних коштів у Шумській територіальній громаді буде здійснено в залежності від площі території,  чисельності сільських жителів а також фактичних доходів села за відповідний період.  Бюджет, який розподіляється між селами, затверджується сесією Шумської міської ради. Найважливішим ефектом від цього механізму є те, що кожне село громади зацікавлене у збільшенні доходів в загальний бюджет громади, адже чим більше він дасть до «казни громади», тим більше отримає на розвиток – з цією метою у формулі передбачено коефіцієнт стимулювання.

 

Щодо механізму впровадження, то він надзвичайно простий: міська рада затверджує бюджет розподілу і подає розрахунок старостам, вони на місцях проводять громадські слухання, на яких визначають пріоритетність для раціонального використання бюджетних коштів, а в кінці року звітують про використання.

 

Щодо практичного позитиву від прийняття такого механізму, то вже при розробці вихідних даних до формули з’ясувалося, що в деяких селах, які завжди вважалися «багатими»,  коефіцієнти економічної спроможності і їх внесок до бюджету громади є не такими великими, як в деяких «бідних» сіл. Почалася справжня конкуренція між старостами, боротьба за збільшення доходів. Старости сільських рад і жителі тепер зацікавлені у розвитку села, збільшенні доходів, в обліку земель. Вони мають думати над тим, як залучати у село нових інвесторів або переконувати його вихідців, які працюють за межами, реєструвати свій бізнес і сплачувати податки у казну громади. 

 

Підвищення участі громадськості в місцевих бюджетних процесах та функціонуванні системи надання послуг також дає ряд переваг як для органів влади, так і для громадян.

 

Також бюджетна прозорість дає громадянам змогу відчути себе повноправними споживачами максимального рівня суспільних послуг в обмін на сплачені податки.

 

Розроблений механізм, враховуючи досвід впровадження Бюджету участі, який у 2017 році був запроваджений у громаді, буде коригуватися після завершення бюджетного 2018 року. Розроблені рейтинги дають можливість аналізувати динаміку розвитку дохідної частини сіл і впливати на цей процес. У наступному бюджетному році буде збільшено і сам Бюджет розвитку сіл, але вже зараз можна сказати, що співпраця з фахівцями, науковцями і Шумською громадою (виконавчим апаратом, старостами, бізнесом на території, громадськістю) буде розвиватися.

 

Довідково. Шумська громад утворена у 2015 році є найбільшою у Тернопільській області. Площа громади становить біля 499.5 км.кв, населення більше 21 297 чол. (з них сільського населення понад 15 тис.чол.).

Бюджет 2015 року до об’єднання разом з сільськими бюджетами – біля 6 млн.грн. Бюджет 2017 року склав біля 116,7 млн.грн, з них власних доходів – 39.4 млн.грн.

 До громади входить 36 населених пунктів, в тому числі: 1 місто Шумськ та 35 сіл.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ