Степан Барна: Новостворені ОТГ повинні стати локомотивами державної політики, які забезпечать освоєння земельних ресурсів

Фото з мережі Інтернет

Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна вручив Меморандуми про співпрацю, під час передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності, у комунальну власність, головам об’єднаних територіальних громад. Очільник області наголосив, що саме ОТГ повинні бути локомотивами державної політики, які забезпечать освоєння земельних ресурсів.

 

Рішення про передачу земель прийнято Урядом України 31 січня 2018-го року. У зв’язку з цим, між Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області та 40 об’єднаними територіальними громадами області, підписано Меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Згідно з документами, загалом громади отримають 38,8 тисяч гектарів землі.

 

«Сподіваюся, що той крок, який ми зробили сьогодні, дасть конкретний результат. Ми вже напрацювали спільну стратегію у роботі. Співпраця протягом двох років дала конкретні результати, які відчувалися не лише під час процесу створення територіальних громад, а й в реалізації проектів на місцях. Для нас важливо показати як можна креативно використовувати ресурси, які надає держава. Це унікальні можливості, які сьогодні отримує українське село для свого розвитку. У рамках децентралізації передача землі поза населеними пунктами в межах територіальних громад – ще один крок, який дасть можливість створити відповідні умови для розвитку громад», - наголосив Степан Барна.

 

За словами заступника голови – керівника апарату ОДА Ігоря Вонса, державна політика передбачає збільшення та наповнення місцевих бюджетів. Саме тому зміни, які відбуваються, повинні спрямовуватися для покращення рівня життя у громадах. Завдяки успішному управлінню даними земельними ресурсами, 40 громад, з якими підписано Меморандуми про співпрацю, зможуть отримати близько 27 мільйонів гривень від здачі землі в оренду.

 

Також він наголосив, що стратегічне планування отриманих земель допоможе привабити інвесторів: «Коли ми зустрічаємося з потенційними інвесторами, то вони чекають від нас пропозицій щодо реалізації своїх об’єктів, але відсутність таких підготовлених інвестиційних проектів, земельних ділянок, на яких могли б їх реалізувати, стає бар’єром для нас. Тому обов’язково в громадах визначте, що заплануєте на конкретних ділянках. Чи це буде можливість для розміщення виробництва, створення кооперативів, автозаправок, тощо. Інвестори самостійно звертаються до нас у пошуках відповідних територій, тому завдяки співпраці у даному напрямку, результати розвитку громади не забаряться».

 

На засіданні голова ОДА Степан Барна зазначив, що сьогодні держава дає чіткі механізми реалізації різних проектів, які можна спільно втілити в ОТГ області: «Створення робочих місць дасть можливість реалізуватися людям саме у громадах, а не виїжджати за кордон. Зокрема сьогодні є унікальна програма підтримки агропромислового комплексу, яка дає можливості для розвитку тваринництва, садівництва і кооперативного руху. Ми маємо чіткі орієнтири і напрямки за якими повинні працювати. Тому і надалі відстоюватимемо позицію, що лише через ефективне використання ресурсів можна говорити про успішність реформи децентралізації», - зазначив голова ОДА.

 

Також Степан Барна акцентував увагу голів ОТГ на важливості підтримки учасників бойових дій та виділенні для них земельних ділянок.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ