У зв'язку з збільшенням пенсії, очікується стрибок цін на продукти

Фото з мережі Інтернет

Причиною "цінового шторму" експерти називають зростання пенсій.

 

Найближчим часом жителям України варто очікувати серйозного підвищення цін. Такий прогноз озвучив фінансовий експерт Олексій Кущ.

 

Фахівець відзначає, що інфляційні процеси були помітні ще навесні поточного року і саме тоді Нацбанк повинен був ввести збільшення процентної ставки.

 

"Його потрібно було приймати ще навесні цього року. Але тоді керівнику (Валерії Гонтаревій, - ред.) хотілося піти на хвилі зниження облікової ставки з гордо піднятою головою. Хоча вже тоді, в квітні-травні, було помітно ті серйозні інфляційні процеси, які відбувалися в країні", - сказав Кущ.

 

За його словами, тоді потрібно було підвищити облікову ставку хоча б на піввідсотка і не перешкоджати ринковому зміцненню гривні.

 

"Ці дії призвели б до того, що зараз ми не мали б тієї цінової динаміки, яка спостерігається, а курс гривні хоч і падав би, але з тих оцінок, які були б досягнуті влітку, умовно - з 22-23 грн/$1 до 24-25 грн/$ 1, а не в коридор 26-27 грн/$ 1, як це відбувається зараз", - пояснив експерт.

 

Разом з тим він прогнозує для України найближчим часом "ціновий шторм", який, зокрема, обумовлений підвищенням соціальних стандартів у зв'язку зі зростанням розміру пенсій.

 

"А інфляція у нас завжди ходить в парі з девальвацією, тому варто чекати і девальвації національної валюти", - говорить Кущ.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ