Водойми Тернополя перевірили на бактерії

Фото з мережі Інтернет

У Тернополі провели масову перевірку водойм.

 

Провівши масштабні моніторингові дослідження води в Тернополі, фахівці лабораторії Держпродспоживслужби в Тернопільській області виявили каліформи в водоматах та у популярному джерелі села Ступки, підвищення рівня хлору в одному з басейнів обласного центру. А от щодо централізованого водопостачання, то там вода виявилася в нормі, хоч і щодо неї є певні застереження.

 

Під пильне око спеціалістів Держпродспоживслужби потрапила вода з водозаборів «Тернопільський», «Верхньо-Івачівський», з водороздрібної мережі, вибіркових водоматів Тернополя, із джерел масового користування у селах Ступки та Острів, а також басейнів спортивних комплексів.

 

Дослідження усіх проб води проводилося на токсичні елементи, за фізико-хімічними показниками, мікробіологічними, органолептичними. Вміст стронцію і цезію визначали у пробах води, відібраних на водозаборах «Тернопільський», «Верхньо-Івачівський». Воду з басейнів, окрім вищезгаданих показників, досліджували на яйця та личинки гельмінтів.

 

Централізоване водопостачання – у нормі

 

– Одразу хочу заспокоїти місцевих жителів:у тернопільському водогоні й водозаборі вода є безпечною. Те ж саме можна сказати і про квартири тернополян. У тих, де наші спеціалісти проводили відбір води, не виявили невідповідності за мікробіологічними показниками. Хоча, можливо, за смаковими якостями вода не ідеальна, але те, що там проводиться дезінфекція, говорить про її безпечність, – повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець.

 

Водночас пан Хомінець усе-таки радить тернополянам перед споживанням воду з крана кип’ятити.

 

У водоматах виявили каліформи

 

У Тернополі є близько 200 водоматів. Для аналізу відібрано 12 проб – по чотири із трьох відомих постачальників – «Долина плюс», «Джерело Зарваниці» та ФОП Іваницький. Проби відбирали у різних мікрорайонах міста. У даному випадку з автоматів на вулицях Чернівецькій, Острозького, Злуки, Бандери, Л. Українки.

 

 

– Шість проб показали позитивний результат по каліформах (фекальне забруднення). Так сталося, що у половині взятих проб кожного постачальника всі норми витримуються, а в половині – ні. Причиною невідповідних показників є, на мій погляд, по-перше, недостатня або проведена неналежним чином дезінфекція ємкостей для тимчасового зберігання води. По-друге, вода кожних 24 години повинна бути замінена. Можливо, цього не відбулося, до води, яка залишалася, доливається свіжа, і через це в ній наші спеціалісти виявили каліформи, – розповів Василь Хомінець.

 

Представникам ЗМІ було названо конкретні адреси із проблемними водоматами. Це  вул. Чернівецька, 58, Злуки, 8 (ФОП Іваницький), просп. Бандери, 84, Злуки, 1 («Долина плюс»),  вул. Л. Українки і просп. Злуки, 1 («Джерело Зарваниці»).

 

Усім трьом постачальникам води у водомати направлено приписи щодо усунення недоліків. Після цього вони вже за власний рахунок мають зробити повторний аналіз води в акредитованій лабораторії (не обов’язково тернопільській) та представити результати обласній Держпродспоживслужбі. В іншому випадку, заявив Василь Петрович, буде ставитися питання щодо демонтажу таких водоматів, адже вони несуть потенційну загрозу місцевому населенню.

 

Каліформи, заспокоїв головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Остап Гурський, не можуть викликати будь-якого захворювання або ж ризики є мінімальними, тим не менше, їхня наявність є показником забруднення води.

 

Про цікаве порівняння води з Зарваниці розповіла завідуюча хіміко-токсикологічним відділом Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Валентина Тарнавська.

 

– Перед Всеукраїнською прощею було відібрано 12 зразків води з села Зарваниця (водогін, джерело, приватні колодязі) і в п’яти зразках був завищений вміст нітратів – від 70 до 125 мг/кг.  Хочу сказати, що у Тернополі розміщені водомати ТМ «Джерело Зарваниці» і у них вміст нітратів дуже низький – 15,2 мг/кг. Це говорить, швидше за все, про те, що постачальники, перед тим як доставляють споживачам, пропускають воду через фільтри, очищаючи її. У деяких випадках це добре, в інших – ні. В усьому є міра, якщо забагато у воді мікроелементів,це може викликати певні захворювання, а якщо їх замало – це також недобре. Бо вода – живий організм, і якщо їй чогось не вистачає, то вона забирає це від когось, тобто вимиває з організму мікроелементи, які їй теж потрібні, – повідомила Валентина Тарнавська.

 

Вода в острівському джерелі безпечніша, ніж у ступківському

 

Також досліджували воду з найпопулярніших джерел під Тернополем – у Ступках та Острові.

 

– Дослідження води з джерела Ступки, на жаль, показало невідповідність за мікробіологічними показниками (містить каліформи). Натомість у джерелі с. Острів Тернопільського району вода відповідає нормам. Більше того, ми постійно моніторимо воду з острівського джерела, адже в нас багато працівників живуть у цьому селі і приносять воду на дослідження. І в жодному випадку не виявляли невідповідностей, – відзначила завідуюча бактеріологічним відділом Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Романа Смулка. 

 

У басейні на Бойчуків – перевищення хлору

 

Із трьох загальнодоступних тернопільських басейнів (басейн на вул. Вишнівецького не досліджувався, бо він на ремонті) лише до одного спеціалісти мали зауваження. Додамо, що вода в басейнах повинна відповідати вимогам питної.

 

– Якість води у басейні на вулиці Б. Бойчуків, 4а відповідає нормі, однак є незначні перевищення рівня хлору – допускається його рівень від 0,5 до 0,7 мг/дм³, а в басейні він становив 1,3 мг/дм³. І це не дуже добре, бо там люди плавають і відповідно тим хлором дихають. А  хлор – це липка сполука, при високій температурі він швидко випаровується у повітря і ми ним дихаємо, – сказала Романа Смулка.

 

Що ж до води у басейнах ДЮСШ №2 та спорткомплексу «Політехнік» ТНТУ ім. І. Пулюя, то вона відповідає нормам.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ