Американці поділяться з Тернопільщиною обладнанням та досвідом

Фото з мережі Інтернет

Американські медики допомагатимуть розвивати медицину Тернопільщини. Зокрема, постачатимуть в область діагностичне обладнання та навчатимуть наших лікарів за кордоном. Таку співпрацю між керівництвом краю та благодійною організацією «Радіологи без кордонів» передбачено умовами меморандуму, який днями підписали сторони.

 

Розроблені благодійною неприбутковою організацію «Радіологи без кордонів» проекти щодо безкоштовного радіологічного обстеження населення застосовуються у різних країнах світу. Налагоджена співпраця і з Тернопільською областю, зокрема благодійна організація надала гуманітарну допомогу Тернопільській обласній університетській лікарні.

 

Співпраця з Україною розпочалася з проекту мобільної мамографії. Діагностичний апарат встановили в автобусі й медики вирушили регіонами краю. Протягом року в області було обстежено 1300 осіб. Виявлено 9 випадків раку. Це був тільки початок. У майбутньому проект планують розширяти. Зокрема,  постачати в Тернопіль обладнання.

 

Благодійна організація працює у багатьох країнах Африки та Азії. Таку ж скринінгову програму започаткували у Танзанії та Гондурасі. 

 

У рамках меморандуму американська сторона планує постачати в Україну діагностичне обладнання та навчати за кордоном наших медиків – онкологів та рентгенологів.

 

Американські медики  відзначають хороші результати у роботі окремих напрямків медицини краю.

 

– Позитивним моментом є те, що тернопільські медики хочуть вчитися і швидко це роблять. Приємно, що обладнання, яке ми постачаємо, активно використовується. Але, звичайно,  галузі ще потрібно розвиватися, – каже головний радіолог організації Тарік Гіл.

 

Він наголосив, що мандрівка в Україну та на Тернопільщину є другою, але не останньою.

 

– Ми високо оцінюємо гуманітарну місію у нашій області, яка відіграє велику роль у якості надання медичної допомоги. Тернопільщина відкрила черговий напрямок у медичній частині, яка найперше потребує покращення у країні. Ми багато працюємо, збільшуємо якісні показники і покращуємо медичну інфраструктуру області. Для нас важлива така співпраця, а також розвиток й осучаснення української медицини, – зазначив Юрій Юрик.

 

Про успішну динаміку в розвитку медицини області розповів голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

 

– У країні, в якій іде війна, кошти першочергово йдуть на оборону країни, тому нам вкрай важлива допомога міжнародних партнерів в інших напрямках, – зазначив Віктор Овчарук. – Ми як представники влади не стоїмо осторонь і теж реалізували останніх часом багато успішних та потрібних проектів в області. Зокрема, відкрили сучасний лабораторний центр. На завершальному етапі роботи з облаштування кардіоцентру.

 

Віктор Овчарук зізнався, що має ще один амбітний план – відкрити центр трансплантації кісткового мозку. Це дуже складний проект і потребує не тільки фінансових вливань, а й фахівців вищого рівня.

 

– Це буде єдиний центр у західному регіоні, тому залучатимемо до роботи спеціалістів з інших областей. Прийматимемо пацієнтів не тільки з Тернопільщини, – наголосив Віктор Овчарук.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ