Дочка «українського ковбоя» й зірки Голлівуду Джека Паланса вже на Тернопільщині

Фото Олег Вістовський

Голлі Паланс — дочка актора Голлівуду Джека Паланса таки здійснила свою давню мрію і побувала на батьківщині дідуся Івана в селі Іване-Золоте Заліщицького району Тернопілля. Прилетівши до Львова, вони із чоловіком приїхали у районний центр Заліщики, де зустрілися із родичами по лінії дідуся - триюрідною сестрою Лідою Цимбалюк-Палагнюк та її родиною. 

 


Батько Ліди Володимирівни - Володимир Палагнюк - багато років був директором школи імені Осипа Маковея у Заліщиках і повним тезкою Джека Паланса (Володимира Палагнюка). Вони були двоюрідними братами. Гостю зацікавив цей період життя їхнього родича. Цікаво про ті роки розповідали директор Заліщицького районного комунального краєзнавчого музею Віталій Каспрук та наукові працівники Ганна Олійник та Ігор Кулачковський, а також Ліда Цимбалюк-Палагнюк. 

 


Зацікавила гостей і постать письменника, педагога, директора колишньої вчительської семінарії Осипа Маковея, роки життя якого у Заліщиках викликали у них чимало питань. Голлі Паланс була приємно вражена багатством експозиції музею і тим, що їхньому родичеві Володимиру Палагнюку відведено чимало місця у ньому.

 


Вона подарувала музею фото батька та диск із фільмом "Міські піжони" (інша назва "Міські пролази"), де він грав головну роль. 


Згодом шлях гостей проліг у село Іване-Золоте, звідки походить Іван Палагнюк - батько Джека Паланса та дідусь Голлі Паланс.

 

На крутих іване-золотівських поворотах дороги гостей зустріли українським короваєм. Вітальну пісню виконав Роман Калинич. Подивившись панораму села, Голлі Паланс із родиною зупинилася біля сільської ради, де її вітав сільський голова Іван Гуменюк та працівники сільради. Гості відвідали місцеву церкву Перенесення мощей св. о. Миколая Заліщицького деканату УГКЦ. Про історію церкви та сучасне життя парафії вів мову парох о. Степан Барновський.

 

Згодом відбулася пам"ятна зустріч біля місцевої школи. Учнівський та педагогічний колективи школи, очолювані директором закладу Лесею Квич, радо вітали Голлі Паланс та гостей. Презентацію про Іване-Золоте, Джека Паланса, історію роду Палагнюків підготувала вчителька Марія Калинич.
Лунали вірші, пісні у виконанні учнів школи. Голлі Паланс із сльозами на очах щиро дякувала за незабутню зустріч.
Перебування у селі завершилося відвідуванням місця, де стояла хата дідуся Голлі Паланс Івана, з якої він виїхав у Америку.

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Олег Вістовський

Фото Олега Вістовського, Ігоря Кулачковського, Олександра Цимбалюка


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ