В Україні вимирає ціла галузь — люди їдуть в Польщу

Фото з мережі Інтернет

За словами президента Асоціації пасажирських перевізників Львівської області Івана Велійка, раніше на вакантне місце водія претендували десятки бажаючих.

 

Водій автобуса у Львові максимально заробляє вісім тисяч гривень. Це десь 350 доларів. У Польщі водій заробляє від 800 до 1000 євро », - пояснює причину нестачі водіїв Велійка.

 

Польща є лідером з автоперевезень в Євросоюзі: чверть усіх перевезень дорогами Європи здійснюють понад 600 тисяч водіїв. Утримувати лідерство полякам вдається, в тому числі, за рахунок водіїв-мігрантів.

 

«На ринку в Україні не вистачає 120 тисяч водіїв. Зараз в Польщі водій знаходить собі роботу за 1 день », - розповідає власник Центру підготовки водіїв в Польщі неподалік від прикордонного Перемишля Вацлав Полювання. Щотижня тільки цей Центр приймає на атестацію декількох українців.

 

За його словами, українські водії - дуже професійні, тому польські роботодавці охоче їх наймають. «Вони не мають претензій до зарплат, які у нас в країні досить високі - можуть становити близько семи тисяч злотих, це близько двох тисяч доларів на місяць», - розповідає Полювання.

 

Додаткове навчання, медогляд і отримання сертифіката на право їздити в Європі - все це водієві в Польщі оплачує роботодавець. А в цей час в Україні автоперевізники кажуть про дефіцит кадрів.

 

 

За даними української служби зайнятості, водії автотранспорту очолюють топ-100 професій, в яких роботодавці дуже шукають працівників. У цьому ж рейтингу - робочі технічних спеціальностей для ремонту і обслуговування транспорту. Зарплати пропонують від 4 до 12 тисяч гривень.

 

Гроші на підвищення зарплат своїм водіям українським перевізникам взяти ніде: підняти в кілька разів ціни на проїзд влади українських міст не дозволять, кількість пільговиків теж не скоротять, а компенсації за їх перевезення навряд чи будуть виплачувати вчасно.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ