В НБУ придумали, як заставити українців витягнути готівку «з під матрасу»

Фото з мережі Інтернет

Національний банк стурбований неконтрольованим потоком готівкової гривні, яку приймають в українців фінансові компанії та агенти банків. На сайті відомства опублікований проект постанови, яким небанківські фінустанови зобов'яжуть зараховувати готівкову гривню, призначену для подальшого перерахування, на спеціальний рахунок.

 

Суть пропозиції проста: всі прийняті у клієнтів гроші повинні бути зараховані на спеціальний рахунок у банку. Звідки в подальшому вони можуть бути спрямовані тільки на адресу кінцевого одержувача.

 

НБУ вважає, що нинішні правила залишають для фінкомпаній безліч лазівок для зловживань. І пропонує зобов'язати небанківські установи користуватися для подальшого перерахування прийнятих готівки окремим «недоторканним» спеціальним рахунком.

 

За оцінками учасників ринку, пропозиція НБУ не має надати істотного впливу на ринок.

 


«Робота з готівкою, які ми приймаємо від населення на користь контрагентів, зараз регламентується правилами платіжних систем і правилами фінансової компанії, узгодженими з НБУ. Гроші інкасуються, зараховуються на рахунок 2650, а потім, за вирахуванням комісії, перераховуються контрагентам », - розповів UBR.ua на умовах анонімності UBR.ua директор великої української термінальної мережі.

 

 

А за словами банківського експерта, це означає, що всі наявні, прийняті касою або платіжним терміналом, повинні бути зараховані на рахунок. І якщо на роботу фінкомпаній, що спеціалізуються виключно на прийом платежів на користь третіх осіб, значного впливу плановані зміни не матимуть. Те тим організацій, які проводять і інші фінансові операції, вони можуть обіцяти масу складнощів і спричинити подорожчання послуг.


 
Під ударом опиняться небанківські фінустанови, які здійснюють не тільки прийом платежів, але і кредитують населення, надають послуги переказу коштів, ломбарди і т.д.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ