Чому всихають дерева на ласих шматках землі Тернополя?

Фото з мережі Інтернет

У місті на окремих ділянках масово всихають дерева. "Зеленбуд" не гає часу та швидко вирізає сухостій.

 

В мерії стверджують, що рубають не під забудову, а щоб уникнути аварійних ситуацій Тернополяни в соцмережах пишуть, що виною всьому аномалії, які чомусь бувають саме в нашому місті. Екологи управління ЖКГ запевняють, що виною всьому - прикоренева губка, яка чомусь вибірково нищить зелені насадження у місті.

 

Небайдужі жителі міста неодноразово піднімали питання вирізки дерев у скверах та парках міста. Цього разу обурення викликала чергова вирізка дерев у зеленій зоні біля парку Нацвідродження, що поблизу літака. Зокрема тернополяни у соцмережах пишуть, що там комунальники зрізають ті ялинки, які всохлись “завдяки” спочатку аномальній зимі, потім - аномальному літу і жартома кажуть, що не обійшлось без аномального мера. 

 

Тернополяни мають рацію, сьогодні часто по місту на злачних ділянках, зокрема зупинках, скверах, парках чи біля ресторанів “всихають” здорові дерева. До прикладу, на вул. Руській, навпроти одного з ресторанів “всохли” два каштани, які затіняли фасад ресторану.

 

Щодо інших дерев поблизу літака, які всохли на зеленій зоні, котра пролягає між проїжджою частиною на проспекті С.Бандери та "Зеленбудом", то, як ми вже писали, саме там міська рада виділила 0,35 га прокуратурі під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та гаражами для легкових автомобілів. 

 

Згідно з діючим Генеральним планом Тернополя ця ділянка, яку чимало тернополян вважають парком, - зелена зона спеціального призначення. Тобто по факту дати ділянку під будову міська влада не мала права. Аномальності ситуації з всиханням дерев саме на ласих місцях у місті додає й те, що за декілька десятків метрів ростуть такі ж дерева в таких же умовах і чомусь не сохнуть.

 

Подібних аномальних зелених ділянок у місті чимало, до прикладу - на Об'їзній поблизу Ватри. Там нещодавно раптово почала всихати ціла посадка зелених насаджень, зокрема ясени та тополі.

 

Цікаво й те, що за декілька метрів від дерев, що почали відмирати, по іншу сторону, що від юридичного факультету ТНЕУ, подібні дерева буяють.

 

Житель вул. Чернівецька Володимир Галушка, який кожного дня ходить повз дерева, що почали сохнути, припускає, що шмат землі припав до ока комусь із можновладців чи великих підприємців.

 

- Я понад тридцять років живу на Чернівецькій, і майже щодня тут буваю, - каже пан Галушка. - Але це вперше так раптово почали всихати тут дерева. Якби сохли дерева лише одного виду, то можна припустити, що щось відбувається не те в природі. Але тут всі дерева підряд почали гинути, і старі, і молоді, і ясени, тополі і навіть чагарники. Я думаю, що то не спроста дерева гинуть. Комусь певно в око впала ця зелена місцина. Нещодавно читав у інтрнеті, що вже цілий березовий ліс в нас тут на Чернівецькій під забудову попам віддали. Тепер і сюди вже добралися якісь хапуги.

 

Тернополянин в деякій мірі має рацію. Згідно з кадастровою картою далі по Об’їзній за кількасот метрів від цієї зеленої зони, міська рада вже почала роздавати земельні наділи шматками дещо більше 22 сотої. На орендованій придорожній землі підприємці вже розпочали торгівлю різними будматеріалами. 

 

Ситуацію з обрізкою та всиханням дерев у місті прокоментували в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міськради. Мовляв, обрізають дерева не під забудову, а щоб уникнути аварійної ситуації. 

 

- Для попередження аварійної ситуації "Зеленбуд" обрізає сухостій біля літака, - кажуть в управління ЖКГ міськради. - Зокрема, представники державної обласної екоінспекції проводили там відповідні аналізи, брали проби грунтів та з'ясували, що біля літака дерева загинули від прикореневої губки, - це шкідник, який вражає кореневу систему дерева, як результат - дерево гине. 

 

Перед цим шкідником має слабкість ялина, каже головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екологіїеколог управління ЖКГ Світлана Молодецька. Щодо беріз, які ростуть саме на місці, де прокуратура отримала землю під забудову, то в упраовлінні ЖКГ зауважили, що берези також масово сохнуть по місту.  

 

- Берези сохнуть через те, що підземні води змінили водоносні горизонти та на декілька метрів опустилися нижче, - наголошує пані Молодецька. - Берези мають слабкі коріння, тому і сохнуть.

 

До слова, як ми вже казали, за декілька метрів ростуть такі ж берези та ялини однак ця проблема їх на диво оминула. У ЖКГ кажуть, що таке буває часто, оскільки в природі діє закон виживання. - Відповідно до природного відбору, сильніші організми виживають, слабші відсіюються, - коментує еколог міськради Світлана Молодецька. 

 

У ЖКГ також прокоментували ситуацію з висиханням дерев на Об'їзній, що біля Ватри. 

 

- Кожне дерево має вікову межу, більше того, ті дерева, які ростуть біля дороги, виконують функцію фільтру. Тобто вбирають пил, різні автомобільні викиди. Тому і часто сохнуть, що і сталося з тополями, які ростуть біля об'їзної дороги, - зауважує еколог Молодецька.

 

В управлінні розповіли, де опиняються зрізані древа.  

 

- Відповідно п. 9.1.16 “Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України” всю деревину, не придатну для подальшого використання, утилізують, кажуть в ЖКГ. - Вся інша деревина йде на потреби господарських цілей обслуговуючих підприємств, тобто колишніх ЖЕКів. 

 

В міськраді наголошують на тому, що дерева самовільно ніхто не ріже. 

 

- Для того аби вирізати сухостій, попередньо засідає комісія з оцінки стану та вартості зелених насаджень, до складу якої входять представники  від управління ЖКГ та екоінспекції, - наголошує Світлана Молодецька. - За результатами засідання комісія готує відповідну документацію з дозволами на вирізку сухостою, аж після того призначене підприємство може здійснити вирізку дерев.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ